Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se det alien-blå vidunder

I det antarktiske ishav har et isbjerg roteret 180 grader og afslører nu, hvilke herligheder der har gemt sig under havets overflade. Utrolige billeder viser isens blå-turkise farver

Foto: alexcornell.com
Foto: alexcornell.com

Når nogen bruger frasen: 'Det er kun toppen af isbjerget', kan man godt stå tilbage og spekulere på, hvad mon bunden så er?

Videnskab.dk kan du få svaret, og se galleriet af de bjergtagende billeder.

- Isen indeholder århundreders vindblæste sedimenter og mineraler. Det er, som er det gjort af drømme, oplyser NASA.

Det er fotografen Alex Cornell fra The U.S. Antarctic Program, som til sin store begejstring har opdaget det omvendte isbjerg i det antarktiske ishav, Iceberg Alley, i Weddelhavet.

- Typiske isbjerge er hvide med blå accenter nær vandet. Denne derimod var alien-blå. Den var som en galaktisk artefakt – slet ikke som noget, der stammer her fra Jorden, fortæller han.

Læs mere på Videnskab.dk: Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider

Den blå-grønlige farve, som får isen til at ligne krystaller, er skabt på baggrund af isens måde at modtage solens lys på under havet.

Når sollys rammer klart havvand vil vandet nemlig altid absorbere sollysets røde farve, mens den reflekterer lysets blå farve tilbage. Det er også forklaringen på, at helt klart tropevand ofte fremstår som turkisblåt. 

Videnskab.dk kan du se flere billeder af, hvordan farverne spiller sammen med århundreders lag af sedimenter og mineraler, der har sat sig i flager på isen og nu danner de smukkeste mønstre.
 

Andre artikler på Videnskab.dk:
Se fortryllende fotos af flydende fysik:

De flotteste mikroskopbilleder: Kødædende havplante og flagermusefoster

31 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere