Kæmpe-dinosaur gør comeback

I mere end 100 år har palæontologer set Brontosaurus som en underart til anden dinosaur, men nu får den store dinosaur igen status som sin helt egen art med sit eget officielle navn

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

På børneværelser verden over og i populærkulturen gennem tiden har Brontosaurusen længe været kendt siden sin opdagelse i 1879. Navnet blev dog hurtigt slettet igen, og arten blev underlagt arten Apatosaurus, der blev opdaget to år tidligere. I alle disse år har navnet stædigt hængt ved, og nu viser et nyt studie, at det ikke var uden grund - Brontosaurusen og Apatosaurusen viste sig alligevel at være to forskellige arter, skriver Videnskab.dk.

-Idéen var egentlig at identificere nogle nye skeletter, der var på et museum i Schweiz. For at gøre dette, blev vi nødt til at revidere nogle arters taksonomi i gruppen, da der ikke var detaljer nok til at se, hvor de nye skeletter hørte til. Vi opdagede så her, at forskellen mellem de gamle skeletter af Brontosaurusen og Apatosaurusen var så store, at de er nødt til at være to forskellige arter, udtaler den ledende forsker af studiet, palæontolog Emauel Tschopp fra Universidade Nova de Lisboa i Portugal til Livescience.com

Forskerne undersøgte i studiet 81 hele skeletter og 477 skeletstykker, hvilket gør studiet til ét af de største af sin slags. Studiets størrelse og grundighed imponerer også en forsker herhjemme.

-Det er et meget grundigt og imponerende studie, de har udført. Nu har de indstuderet alt det her materiale, og det viser sig så, at det gamle navn alligevel holder. Det er rigtig godt, at navnet Brontosaurus er tilbage, da det er et godt navn - Tordenøglen på dansk. Godt, at det endelig er blevet fastslået, siger palæontolog og museumsinspektør ved Østsjællands Museum, Jesper Milàn, der ikke var en del af studiet.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan finder du dinosaurer i Danmark

Opdagelsen af den 'nye' art skete ved at forskerne opdage nogle helt konkrete forskelle mellem Apatosaurusen og Brontosaurusen.

  • Apatosaurusen viste sig at have en meget kraftigere nakke
  • Brontosaurusen viste sig at have en mere afrundet og udstikkende skulder.
  • Der var betydelig forskel på længden af anklen mellem de to arter. Brontosaurusen havde en længere ankel-knogle.

Ifølge Jesper Milàn tyder det på, at der blandt de fleste palæontologer er bred enighed om resultaterne i studiet.

-Man kan selvfølgelig aldrig sige aldrig, men jeg tror bestemt, at de fleste er enige om, at det er en troværdigt resultat. De fleste er også enige om, at det er godt, at navnet er tilbage. Nu er der ved at være styr på de her dyregrupper - og det er en god ting, siger han.

Andre artikler på

Se en kæmpedinosaur blive samlet på ét minut
Sagde tyrannosaurus vuf?
Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

3 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere