Kloge krager kan planlægge, som vi gør det i skak

De kloge krager kan planlægge flere skridt ud i fremtiden, viser ny forskning

Krager kan planlægge op til tre skridt ud i fremtiden - ligesom vi mennesker gør det i skak, fortæller forskere.(Foto: Screendump / Animal Minds / University of Auckland)
Krager kan planlægge op til tre skridt ud i fremtiden - ligesom vi mennesker gør det i skak, fortæller forskere.(Foto: Screendump / Animal Minds / University of Auckland)

Kragen er en klog fugl. Det er blevet bevist igen og igen de seneste 20 år.

Nu har forskere fra University of Auckland i New Zealand gennemført endnu et eksperiment, der bekræfter dette, skriver Alex Taylor, seniorforsker på universitetet og en af forskerne bag, i Science Alert ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en video af kragerne i aktion.

Det er tidligere blevet bevist, at krager er gode til at tænke og planlægge løbende; de gør én ting, analyserer på dette og handler så på baggrund af disse analyser.

Læs mere på Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

I det nye eksperiment har man påvist, at kragerne også kan træde et skridt tilbage, analysere en situation i sin helhed og derefter planlægge tre skridt ud i fremtiden - ligesom vi mennesker gør det i skak.

I eksperimentet skulle kragerne bruge en kort pind til at skubbe en sten ud af et rør. Stenen skulle de bruge til at dumpe ned på et plateau, som kunne frigive et stykke kød.

Udover stenen havde kragerne også som en distraktion mulighed for at få fat i en længere pind, som de ikke skulle bruge til noget.

Læs mere på Videnskab.dk: Kloge krager imponerer igen: Se dem bygge eget værktøj

Kragerne kunne desuden kun se ét trin i eksperimentet ad gangen, og forskerne byttede rundt på tingene efter hver prøve.

Det betød, at når kragerne skulle igennem eksperimentet igen, så skulle de planlægge ud i fremtiden, for hvis de planlagde løbende, ville de nemlig lave fejl (for eksempel ville de komme til at vælge den lange pind).

Forskerne gennemførte eksperimenterne med 14 krager, der prøvede dem op til 24 gange. Kragerne klarede ifølge Alex Taylor eksperimentet overraskende godt.

En af kragerne, Saturn, gennemførte endda eksperimentet 20 gange uden at lave én eneste fejl.

Ifølge Alex Taylor indikerer eksperimentet, at krager besidder evnen til at planlægge ud i fremtiden, hvilket er én af menneskets største kognitive styrker.

Andre artikler på Videnskab.dk

Årets smukkeste astronomi-billeder kåret

Arkæologiske fund set fra luften

Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

7 kommentarer
Vis kommentarer