Kom med Astro-Andreas til audiens hos dronningen

Efter sin historiske mission til den internationale rumstation, ISS, er astronaut Andreas Mogensen atter vendt tilbage til Danmark

Her møder Astro-Andreas Dronningen. (Foto: Anders Lindved)

På blot 10 dage har han rejst næsten syv millioner kilometer rundt om vores planet og har i den grad bragt rumfart og rumforskning på danskernes dagorden.

Onsdag klokken 14.50 fik ESA-astronaut Andreas Mogensen så igen dansk grund under fødderne, da han landede i Københavns Lufthavn.

Under missionen, der har navnet Iriss, har han udført mere end 10 videnskabelige eksperimenter for forskere i hele Europa - og han har ifølge eget udsagn haft så travlt, at han hverken har haft tid til at savne Jorden eller et liv med tyngdekraft.

Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 19:25 Se Astro-Andreas vildeste syn fra rummet

- Der har helt sikkert ikke været tid til at få hjemve, lød det fra Andreas Mogensen på et pressemøde umiddelbart efter landingen fra rummet den 12. september.

- Tiden er virkelig, virkelig fløjet af sted.

I løbet af sine otte dage på ISS har Andreas Mogensen gennemført næsten alle planlagte eksperimenter i Europas rumlaboratorium Columbus. Blandt andet har han ved hjælp af den nyeste teknologi fra rumstationen fjernstyret to robotkøretøjer, der befandt sig i ESA's tekniske center ESTEC i Holland.

Undervejs har Andreas Mogensen også kunnet glæde sine otte astronautkolleger i det vægtløse forskningslaboratorium med medbragt dansk mad og chokolade tilberedt af den danske kok Thorsten Schmidt.

Andreas Mogensen er efterhånden blev kendt som astronauten, der ofte viser en positiv tommelfinger opad. Her ses han, lige efter han kom ud af rumkapslen klokken lidt over tre natten til lørdag (Foto: ESA) Videnskab & teknik - 12. sep. 2015 - kl. 05:17 Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

Efter at være landet på Jorden igen i Kasakhstan den 12. september i en lille rumkapsel klokken 2.52 dansk tid rejste Andreas Mogensen til European Astronaut Centre i Køln i Tyskland for at blive debriefet.

Onsdag eftermiddag vendte han så tilbage til Danmark, hvor han gik et stramt program i møde.

Han skulle blandt andet holde pressemøde om missionens resultater, i audiens hos Dronning Margrethe og på besøg hos uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Torsdag og fredag er det planen, at den danske astronaut skal holde foredrag om sin rummission og besvare spørgsmål på henholdsvis Københavns Universitet og i Tycho Brahe Planetariet i København.

Her kan du se Andreas Mogensen ankomme i Københavns Lufthavn (foto: Anders Lindved)

15 kommentarer
Vis kommentarer