Kræft-diagnose kom 240 mio. år for sent

Fossilet af et ældgammelt dyr afslører en trist nyhed. Kræft har eksisteret i mange, mange år

Lårbensknoglen med kræft i tilhørte en 240 millioner år gammel Pappochelys, en skjoldløs forfader til skildpadden. Foto/ Illustration: Brian Engh
Lårbensknoglen med kræft i tilhørte en 240 millioner år gammel Pappochelys, en skjoldløs forfader til skildpadden. Foto/ Illustration: Brian Engh

Patienten har helt sikkert ikke vidst, hvor smerterne i hoften kom fra.

Eller hvorfor dens venstre ben stoppede med at virke.

Diagnosen kom da også først 240 mio. år senere, da en lårbensknogle fra en skjoldløs skildpadde, dukkede op i en ældgammel udtørret sø i Tyskland. Den ene side af knoglen var ødelagt af en knogletumor.

Lårbensknoglen, der tilhørte en 240 millioner år gammel Pappochelys, en forfader til skildpadden, er det ældste kendte tilfælde af kræft i en amniote, en gruppe, der omfatter krybdyr, fugle og pattedyr. Det skriver The New York Times.

Moderne kræftformer diagnosticeres ofte gennem bløde vævsundersøgelser eller biopsier, men det er vanskeligt at finde for kræftjægere, der arbejder med kolde, hårde fossiler. Det kræver held.

'Når det kommer til vores forståelse af kræft i fortiden, er vi virkelig lige ved begyndelsen', siger Michaela Binder, en bioarkæolog ved det østrigske arkæologiske institut, der har undersøgt kræft hos ældgamle mennesker.

'Det er ikke sådan, at folk siger: Åh, jeg vil gerne studere kræft i gamle skildpadder eller i fossile mammutter, fordi vi har så få beviser',siger hun.

Rent lykketræf

Opdagelsen af lårbenet var da også et rent lykketræf.

Det blev oprindeligt indsamlet af Rainer Schoch fra Stuttgarts Naturhistoriske Statsmuseum, og lårbensknoglen tilhørte altså et stort, langhalet dyr kaldet Pappochelys, en slægtning til skildpadden, dog uden skjold.

Yara Haridy, en tidligere læge og palæontolog ved det naturhistoriske museum i Berlin blev opmærksom på lårbenet, og den mærkelige vækst.

Mens mange palæontologer ser efter de reneste - eller i det mindste mest repræsentative - rester, har fru Haridy sagt, at mærkerne, der er efterladt af sygdom og skade, også kan kaste lys på de gamle dyrs liv.

Undersøgelsen af sådanne fossiler kaldes palæopatologi, og den kombinerer aspekter af moderne retsmedicinsk og medicinsk praksis.

- Jeg går dybest set igennem en elimineringsproces, hvilket også er en slags diagnostik, der bruges hos mennesker,' sagde fru Haridy.

Du går fra den mest generelle diagnose til mere specifikke og virkelig underlige diagnoser.

 

52 kommentarer
Vis kommentarer