Kulmination på 60 års arbejde: Den kan modstå 1371 grader i kontakt med solen

NASA jubler over deres såkaldte Parker Solar Probe-sonde, der netop har overlevet at være i kontakt med solen. Det er kulminationen på seks årtiers arbejde

Her ses NASA's billede af den utrolige sonde. Foto: NASA.
Her ses NASA's billede af den utrolige sonde. Foto: NASA.

I NASA jubler de netop nu.

Deres rumsonde med navnet Parker Solar Probe har netop bestået sin første test. Tilmed har den fået topkarakter. Det oplyser NASA i en pressemeddelelse.

5. november skulle sonden passere solen med en topfart på 343.000 km/t., og designerne havde gjort alt klar, så den kunne modstå de voldsomme varmegrader 24 millioner kilometer væk fra solen.

Og det lykkedes, oplyser NASA, der har holdt vejret i to dage og først fik meldingen fra sonden to dage senere.

- Solar Parker Probe var designet til at beskytte sig selv og passe på sin dyrebare last, når den nærmer sig solen. Endda helt uden vores kontrol fra jorden. Nu ved vi, at det er en succes, siger administrator i NASAs Science Mission Directorate-afdelinge, Thomas Zurbuchen, i en pressemeddelelse.

Sådan forestiller NASA sig, at Gateway (til venstre) skal se ud. På tegningen kan man se, at månen er placeret mellem stationen og jorden, og den nye station vil kunne flytte sig rundt om hele månen og ikke bare i en fast bane som Apollo. Tegning: NASA Tæt på Sådan vil NASA have deres folk boende på månen

Samtidig oplyser han, at de fik meldingen klokken 16.46 lokal tid 7. november, og den har endda meldt tilbage med A-status. Den bedste af dem alle.

NASA skriver, at den utrolige sonde kan modstå en varme på 1371 grader, fordi dens varmeskjold konstant sørger for, at der kun er omkring 30 grader inde i sondens kerne. Det, kombineret med den høje fart, gør, at sonden kan holde sig kold.

- Parker er kulminationen på en seks årtier lang videnskabelig proces. Nu, hvor vi har oplevet vores første besøg tæt på vores stjerne, vil det have betydning for en dybere forståelse af vores univers, siger Thomas Zurbuchen.

Men de er langtfra færdige endnu.

I 2025 skal operationen kulminere, når sonden bevæger sig forbi solen kun seks millioner kilometer fra dens overflade.

Tæt på Stjernerne styrer dit liv – eller gør de?

462 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere