Kvinde donerede krop til videnskaben: Organerne sad helt forkert

Hun havde - bogstavlig talt - hjertet på det rette sted, men det var også det

Ingen organer syntes  at være på deres rette plads, da et hold lægestuderende dissekerede 99-årige Rose Marie Bentleys korpus, som hun havde doneret til videnskaben. Det skriver Oregon Health & Science University i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Leveren sad til højre og ikke til venstre, og det samme gjorde sig gældende for mavesækken, ligesom en række af andre organer lå uregelmæssigt placeret i kroppen på den 99-årige dame.

Læs mere på Videnskab.dk: Kærlighed får din mor til at kalde dig ved dine søskendes navne

Lægerne var først forundrede over synet, men fik hurtig klarlagt årsagen:

Rose Marie Bentley led af sygdommen 'Situs Inversus'. En tilstand, hvor der stort set samtlige indvolde ligger forkert. Sygdommen er ikke særlig udbredt, og rammer i omkring 1 ud af 10.00-22.000 fødsler.

'Jeg vidste, der var noget galt, men det tog os lidt tid at finde ud af, hvad det helt præcist var, og hvordan hun var sat sammen,' fortæller Cam Walker, som er ph.d.-studerende på Oregon Health & Science University i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Tænk over dette, før du støtter, at alle over 18 år automatisk registreres som organdonorer

Ikke nok med, at flere af 99-årige Rose Marie Bentley organer lå uregelmæssigt placeret i kroppen - hun havde også mellemgulvsbrok (hiatal hernia), der kan føre til en svækkelse af lukkemusklen mellem spiserøret og mavesækken. Hun led ligeledes af forskellige problemer med blodårerne.

Men Rose Marie Bentley slog alle odds. Hun døde nemlig af naturlige årsager, hvilket ifølge Oregon Health & Science University er højst udsædvanligt, når man lider af 'Situs Inversus'.

Ifølge Cam Walker er det kun 1 ud af 50 millioner mennesker, som er født med Rose Marie Bentley sygdom, der lever, til de er voksne. I pressemeddelelsen fremgår det, at hun levede uden kroniske smerter, men fik tre organer fjernet, mens hun levede.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere vil give dig penge for at tage psykedeliske stoffer

Nyt studie: En faldskærm øger ikke din sikkerhed ved udspring fra fly

Test dig selv: Hvor ond er du?

9 kommentarer
Vis kommentarer