Kvindens hjerne vokser under menstruation

Der sker en hel masse i kvindens krop under menstruationscyklussen. Nu viser nu forskning, at hjernen endda vokser en lille smule. Det kan have betydning for både kvinders adfærd og en særlig sygdom, som rammer hver 12. kvinde

Arkivfoto: Polfoto
Arkivfoto: Polfoto

I løbet af kvinders menstruationscyklus sker der ting og sager i kroppen. Hormonniveauet laver små udsving, som for nogle resulterer i humørsvingninger eller ændringer af sexlysten.

Men hormonændringerne har også en anden type konsekvenser. Et nyt studie viser, at kvinders hjerner faktisk ser ud til at ændre sig en lille smule hver måned i takt med deres menstruationscyklus.

Det skriver Videnskab.dk.

Mere præcist bliver dele af hippocampus – den del af hjernen, der er central for humøret, følelserne og minderne – større i løbet af cyklussen. Det meddeler Max Planck Instituttet i Tyskland i en pressemeddelelse.

Læs mere på Videnskab.dk: Bliver kvinder sure på grund af PMS?

Hjernen er størst lige før ægløsning
Forskerne bag studiet så nærmere på 30 kvinder og målte østrogenniveauet i blodet i løbet af deres menstruationscyklus. Herudover MRI-skannede forskerne kvinderne, så de kunne måle størrelsen på forskellige dele af kvindernes hjerner.

Her kunne forskerne se, at når østrogenniveauet steg, blev hippocampus en lille smule større. Østrogenniveauet er højest lige inden ægløsningen, og det er også her, hippocampus er størst. Forklaringen kan ligge i hjernens synapser, som er forbindelser mellem hjernens nerveceller.

- Østrogenniveauerne ændrer sig betydeligt i løbet af cyklussen, og dyremodeller har vist, at østrogen påvirker synapsedannelsen og nervernes støtteceller i hippocampus,-  skriver Ellen Løkkegaard i en mail til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det skadeligt at udsætte menstruation med p-piller?

Hun er overlæge og klinisk forskningslektor ved Københavns Universitet og har ikke selv deltaget i studiet.

Betydningen for adfærden er stadig et mysterium
Forskerne vil nu undersøge, om ændringerne af hjernen har betydning for kvinders adfærd.

- Hippocampus spiller en afgørende rolle for vores minder, vores humør, og vores følelser. Det er allerede blevet bevist i mus, at det ikke kun er hjernestrukturen, men også forskellig adfærd, som skyldes den månedlige cyklus,-  siger studiets hovedforfatter, ph.d.-studerende Claudia Barth, i pressemeddelelsen.

Studiet er ikke kun viden for videns skyld. På lang sigt er målet med forskningen at lære mere om forholdet mellem hjerneforandringerne og sygdommen præmenstruelt dysforisk syndrom (PMDD).

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor får kvinder menstruation samtidig?

PMDD påvirker én ud af 12 kvinder kvinder i dagene op til deres menstruation og inkluderer symptomer såsom voldsomme humørsvingninger og angst.

- For at få en bedre forståelse for denne sygdom, er vi nødt til først at finde ud af, hvilken månedlig rytme hjernen i raske kvinder følger. Først da kan vi afsløre de forskelle, der er for personer med PMDD,- siger medforfatter på studiet, ph.d. Julia Sacher, i pressemeddelelsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Lesbiske kvinder får langt flere orgasmer end heteroseksuelle

Forsker: Jeg har fundet G-punktet!

Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

24 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere