Lufttomme luftskibe på Mars: Her er NASA's vildeste projekter

Et særligt program hos NASA har til formål at bakke op om de mere syrede ideer til rumforskningen. Blandt årets forslag er at gøre Mars grøn og flyve til Jupiter ved hjælp af laserstråler.

Var det noget med et laserdrevet rumskib, der kan nå frem til Jupiter på et år?

Eller hvad med en menneskeskabt bakterie, der kan forvandle den giftige overflade på Mars til landbrugsjord, mens et vakuum-luftskib sejler rundt på himlen ovenover?

Det lyder som science fiction, men det er alt sammen projekter, som den amerikanske rumorganisation NASA har besluttet at støtte økonomisk.

NASA efterlyser nemlig altid innovative ideer, der på sigt kan føre til bedre, hurtigere og også gerne billigere udforskning af verdensrummet. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan se forskernes illustrationer af de vilde ideer

Gode ideer får penge af NASA

I programmet NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts) er der råd til at kaste penge efter ideer, der ved første øjekast virker lige lovlig fantasifulde.

Læs mere på Videnskab.dk: Vildt NASA-projekt: Foskere vil sende ubåd til Saturn-måne

Enhver kan søge om støtte til projekter, og hvis projektet udvælges, kan man i første omgang (fase 1) forvente 125.000 dollar, svarende til 826.000 kroner, til at udfolde ideen i løbet af ni måneder.

Hvis man så imponerer NASA, går man videre til fase 2 og kan bruge yderligere et par år og en halv million dollar (3,3 mio. kr.) på at arbejde videre med konceptet. Og så kan det være, NASA beslutter at gøre det til virkelighed.

Mars skal gøres grøn

Adam Arkin fra University of California vil designe mikroorganismer, der både kan gøre Mars-jorden mindre giftig og gøde Mars-jorden, så den er klar til beplantning. Hvis vi skal emigrere til en ny planet, er det jo en stor fordel, hvis vi også kan dyrke mad på den.

Og John-Paul Clarke fra Georgia Institute of Technology har en idé om at lade vakuum-luftskibe udforske Mars fra oven.

Her på Jorden fylder vi luftskibe og balloner med helium for at gøre dem lettere end luften, men hvis man kunne fremstille et luftskib med ingenting indeni, ville det være endnu lettere og derfor have større løfteevne.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Mættet fedt er bedre end ris, sukker og hvidt brød

Til Jupiter med laser

John Brophy fra NASA's eget Jet Propulsion Laboratory forestiller sig, at mennesker kan flyve til Jupiter på et år ved at bruge energi fra et enormt lasersystem, der er i kredsløb om Jorden.

Med laserne kunne man levere energi til solcellerne på et rumskib, end sollys kunne gøre i afstande som til Jupiter. Elektriciteten fra solcellerne skulle så bruges i en ion-motor til fremdrift af et rumskib.

Et laseranlæg skulle kunne levere energi nok til at sende et lille, ubemandet rumskib til Pluto på 3,6 år, og et større rumskib på 80 tons – eventuelt med mennesker ombord – kunne sendes i kredsløb om Jupiter på et år.

Læs mere på Videnskab.dk: Disse planter renser bedst luften i dit hjem

Krammer rumskrot til døde

Lidt tættere på Jorden kunne vi godt bruge rumskibe, der indsamlede rumskrot og fløj det til forbrænding. Det er ideen med Brane Craft fra firmaet The Aerospace Corporation.

Firmaet forestiller sig et ganske let, fladt og fleksibelt rumskib med et areal på en kvadratmeter, drevet af ganske små ion-motorer.

Det skal så indsamle rumskrot ved at folde sig rundt om det og bringe det ned i atmosfæren, hvor det brænder op.

Andre artikler på Videnskab.dk

Din skildpadde kan give dig diarré

Hvad virker bedst, hvis man vil slippe for myggestik?

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen