Minister: Andreas Mogensen er en dansk ambassadør

Uddannelse- og forskningsministeren mener, at Andreas Mogensens mission gavner Danmark på flere punkter

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Når Andreas Mogensen drager ud i rummet onsdag, bliver han et forbillede for danske børn og unge, der kan medvirke til flere rummissioner med dansk deltagelse i fremtiden.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), der er i Baikonur i Kasakhstan forud for Andreas Mogensens opsendelse.

- Andreas Mogensen er en ambassadør for danske børn og unge, og det er vigtigt i forhold til, at vi kan manifestere os med så dygtige folk som ham, så vi også i fremtiden kan blive en del af en rumopsending, siger han til Ritzau.

- Den her mission har store danske perspektiver på flere forskellige måder. Den skærper opmærksomheden omkring rumfart, rumteknologi og rumforskning, og det er vigtigt.

På missionen skal der udføres forskellige test. Der skal blandt andet testes et såkaldt skinsuit, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed - så som muskeltab og afkalkning af knoglerne.

Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet, og Esben Lunde Larsen mener, at turen har stor kulturel betydning for Danmark i og med, at danskeren medbringer blandt andet Dannebrog, Lego-figurer og litteratur af Søren Kierkegaard.

Adspurgt om den store opmærksomhed for rummissionen udelukkende skyldes, at den ene af de tre astronauter er dansk, svarer ministeren:

- Det er klart, at det har en særskilt interesse, når det er den første dansker i rummet. Men når man følger kosmonauterne og astronauterne her i Kasakhstan, oplever man virkelig, hvor stort det er. Det er ikke nogen skovtur, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren fortæller, at der hersker en spænding og andægtighed i Baikonur inden missionen, men også en lille bekymring, for rummissioner er aldrig ufarlige, bemærker han.

Andreas Mogensen bliver sendt ud i rummet onsdag morgen dansk tid. Efter otte dage vender han tilbage mod Jorden.

3 kommentarer
Vis kommentarer