Modermærkerne på din arm afslører risikoen for hudkræft

Antallet af modermærker på din arm er den bedste indikator for, hvor høj din risiko er for at udvikle hudkræft, viser ny forskning

Dine arme kan være indikatorer for, hvor stor din chance for at få modermærkekræft er (Foto: Finn Frandsen)
Dine arme kan være indikatorer for, hvor stor din chance for at få modermærkekræft er (Foto: Finn Frandsen)

Har man 11 eller flere modermærker på én af sine arme, kan det være signal om, at man har højere risiko for at få modermærkekræft, skriver Videnskab.dk:

Forskere fra King’s College London har undersøgt antallet af modermærke på forskellige dele af kroppen hos deres forsøgspersoner. De fandt, at armene er de bedste indikatorer på, hvor mange modermærker man samlet set har på sin krop.

Det viste sig for eksempel, at kvinder, der havde mindst syv modermærker på en af armene, havde ni gange større risiko for at have mindst 50 modermærker på hele kroppen set i forhold til de kvinder, der havde færre end syv modermærker på armen.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor har vi modermærker?

Kvinder med 11 modermærker eller mere på mindst én arm havde med stor sandsynlighed mere end 100 modermærker på hele kroppen – hvilket er et tegn på signifikant forhøjet risiko for hudkræft.

Risikoen for at udvikle modermærkekræft menes ifølge forskerne at stige med mellem to og fire procent for hvert modermærke, man har på kroppen, men det kan tage lang tid at tælle dem alle.

Læs mere på Videnskab.dk: Antioxidanter fordobler risikoen for kræft i mus- og menneskeceller:

Forskerne håber på, at det at bruge armene som indikatorer på, hvor mange modermærker en patient har, kan hjælpe dermatologer og læger.

- Alle dermatologer og læger ved, at risikoen for modermærkekræft stiger afhængig af antallet af modermærker på hele kroppen, men det kan være en lang proces at få talt dem alle sammen. Vi håber, at denne teknik vil kunne hjælpe, siger professor Simone Ribero, som er ledende forfatter på studiet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kæmpe eksplosioner i det ydre rum forundrer forskere:

Så mange kalorier forbrænder du ved sex:

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her:

0 kommentarer
Vis kommentarer