Myrer kan finde vej i blinde

Ved at gøre ørkenmyrer midlertidigt blinde har en gruppe forskere fået helt ny viden om myrers måde at navigere på.

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

Når de ådselsædende Cataglyphis-myrer pibler over Sahara-ørkenens brændende varme sand på jagt efter døde edderkopper og andre insektådsler til at fodre deres kolonier med, er det livsnødvendigt, at deres navigation er effektiv.

Forholdene i ørkenen er så barske, at myrerne simpelthen brænder op, hvis de ikke når hurtigt frem og tilbage fra deres tue. Det skriver Videnskab.dk.

Forskere ved allerede, at de arbejdsomme insekter tæller deres skridt for at måle, hvor langt de har bevæget sig, men myrerne kan også finde fra føde til tue kun ved brug af deres syn, skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Se, hvordan myrerne bærer sig ad med at finde vej, på Videnskab.dk.

Dem, der plejede at blive båret, kunne ikke finde hjem

For at nå frem til den nye viden gjorde forskerne bag studiet myrer midlertidigt blinde med gul maling på øjnene, for at se om insekterne herefter kunne finde tilbage til deres myretue.

De erfarne fødesøgende myrer, som gik en fast rute til og fra tuen, kunne finde tilbage uden problemer, uanset om de var blinde eller ej, viste studiet. De talte nemlig bare antallet af skridt, det tog dem at nå tilbage.

Men det var anderledes for de myrer, hvis arbejde foregik inde i myretuen, og som kun kom udenfor, når de blev båret til en anden tue af en fødesøgende myre. Disse myrer blev båret den samme rute, som de fødesøgende myrer gik. Men de kunne kun finde tilbage, når de ikke havde et gult malingslag for øjnene. De var altså nødt til at regne med deres syn, ikke antallet af skridt.

Læs mere på Videnskab.dk: Myrer bruger harpiks og svamp som medicin

Myrer navigerer på to måder

Det var overraskende nyt for forskerne, at synet spillede en så central rolle for myrernes navigation, og at de kunne finde tilbage til tuen uden at kendte skridtantallet – hvis blot de kunne se.

Forskerne mener, at Cataglyphis-myrerne er så udsatte i ørkenen, at de har udviklet to forskellige navigationsmekanismer – skridttælleri og optisk strømning – for at overleve.  

Andre artikler på Videnskab.dk

Snart kan din smartphone opdage hudkræft

Klam hveps æder andre hvepse op indefra

Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere