Mysteriet om fingres knæklyde er løst

Nu er det endelig blevet afsløret, hvad der ligger bag lyden i fingerknækket. Forskere har hevet i fingre og filmet knoglerne gennem en MRI-skanner

(Foto: Polfoto)
(Foto: Polfoto)

Nogen hader lyden af fingre, der bliver knækket, mens andre ynder at knække dem flere gange dagligt. Men hvor kommer lyden egentlig fra?

Det mysterium har canadiske forskere endelig opklaret nu i et studie, hvor de har knækket fingre og filmet det hele gennem en MRI-skanner, der kan se gennem knogler og led, skriver Videnskab.dk.

Det viser sig, at når man knækker sine fingre, opstår der et ‘hul’ i den væske, vi har i leddene mellem knoglerne i vores fingre.

Mellem knoglerne er der nemlig en lille blød membran, som gør vores fingre i stand til at bøje og strække sig, men når vi hiver knoglerne væk fra hinanden, falder trykket i membranen, og det kan skabe et lille gasfyldt hul i ledvæsken, der giver en høj knæklyd.

Se video af MRI-skanningen af de knækkende fingre på Videnskab.dk

- Det er lidt, som når man skaber et vakuum. Når leddet bliver strukket i hver sin ende, så er der pludselig ikke nok væske til at fylde leddet helt ud, og det skaber et hul, og det skaber lyden, siger Greg Kawchuk, der er professor i rehabilitation medicine ved University of Alberta i Canada, og som har stået bag studiet, til LiveScience.

Greg Kawchuk fik idéen til forklaringen, da han blev kontaktet af kiropraktoren Jerome Fryer, der havde en teori om, hvorfor fingrene giver et knæk, når man hiver i dem.

Det fik Greg Kawchuk til at hive Jerome Fryer med ind i laboratoriet, hvor hans forskerhold optog ham i MRI-skanneren, mens han knækkede sine fingre ved at trække i dem. Det er også hans fingre, du ser på videoen.

- Evnen til at knække sine fingre kan måske være relateret til leddenes sundhed. Måske kan vi bruge opdagelsen til at se ledproblemer, længe før symptomerne starter, siger Greg Kawchuk til Livescience.

Han forsker nu videre i fingrene, efter han netop har fået publiceret sit studie i det videnskabelige tidsskrift PLOS One.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Er det skadeligt at knække fingre?

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Hvorfor bliver fingre rynkede af vand?

17 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere