Mystik på Saturns måne: Hvor kommer de røde striber fra?

Billeder fra Saturns måne Tethys har skabt forvirring hos forskerne. Billederne viser flere hundrede kilometer lange mystiske røde striber, som ingen umiddelbart har nogen forklaring på

Foto: Space.com
Foto: Space.com

Nye analyser fra Cassini-rumsonden, at Saturns måne Tethys er overtrykket af en række mystiske røde striber, der hver især kun er et par kilometer brede, men adskillige hundrede kilometer lange.

- De røde buer skilte sig virkeligt ud, da vi så de nye billeder. Det er overraskende, hvor omfattende disse træk er, siger Cassini-forskeren Paul Schenk fra Lunar and Planetary Institute, Houston.

Du kan se en serie med alle de nye billeder i en video hos Videnskab.dk.

Det er første gang, at forskerne har tydelige billeder af det mystiske fænomen, der blev opdaget i 2004, da Cassini-rumsonden begyndte sit kredsløb rundt om Saturn.

De nye billeder blev taget i april 2015 og er de første, der tydeligt viser de store nordlige dele af Tethys. Det er først nu blevet muligt at få tilstrækkeligt lys på den nordlige del af månen, da hele Saturn-systemet i løbet af de seneste år har bevæget sig ind i sine nordlige halvkuglers årelange sommerperiode.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

På de nye billeder kan forskerne se, at de røde buer må være et relativt nyt fænomen på Saturn.

- Buerne må være geologisk unge, for de skærer igennem ældre træk som nedslagskratere, men vi kender ikke deres alder i årstal, siger Paul Helfenstein fra Cornell University i New York, der også har arbejdet med at analysere billederne. Han fortsætter:

- Hvis affarvningen kun er et tyndt, farvet lag på den iskolde jord, kan eksponeringen over for rummiljøet ved Tethys' overflade måske slette dem henover relativt korte tidsrum.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Vi finder liv i rummet om 20 år

Endnu ved ingen dog med sikkerhed, hvordan de røde striber er opstået, eller hvad de består af. Som en mulighed foreslår forskerne, at de kan bestå af is, der er opblandet med andre kemiske stoffer, eller at de kan være resultatet af afgasninger fra Tethys' indre.

De kunne også være opstået ved revner i overfladen, som forskerne ikke har opløsning nok på deres billeder til at få øje på.

Måske får Cassini-holdet svaret, når de senere i år gennemfører opfølgende undersøgelser med nye billeder, der har endnu højere opløsning.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Mystiske pletter på dværgplaneten Ceres

47 kommentarer
Vis kommentarer