Mystisk dansk havdyr på top 10 over mest interessante fund

Danske forskere har opdaget to mærkelige havdyr, som nu er kommet på top 10-listen over årets mest interessante fund af nye arter

(Arkivfoto: Thorkild Amdi)
(Arkivfoto: Thorkild Amdi)

-Det er utroligt, at man kan have forsket i havbunden i flere 100 år og alligevel kan finde en ny art, som ikke kan placeres i livets træ. Det er jo lidt fantastisk, siger lektor Jørgen Olesen fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Jørgen Olesen taler om to nye arter af havdyr, der sidste år blev beskrevet og navngivet af danske forskere. Havdyrene ligner mest af alt paddehatte og har fået de mundrette betegnelser 'Dendrogramma enigmatica' og 'Dendrogramma discoides' -- men de fleste refererer stadig til dem med det mere mystiske X-phyla, som henviser til, at man endnu ikke ved, hvilken række de tilhører.

Læs også på Videnskab.dk: Utroligt: Forskere finder farver fra fortidens havdyr.

Det er ikke kun Jørgen Olesen, som er imponeret over fundet af de paddehatlignende dyr. Dyrene er nemlig lige kommet på årets top 10-liste over de mest interessante fund af nye arter i hele verden. Det på trods af, at der sidste år blev offentliggjort fund af omkring 18.000 nye arter.

Selvom dyrene nu er navngivet, er der stadig meget mystik omkring dem. De er havdyr og ligner svampe, men det er stort set også alt, hvad forskerne ved om dem.

Læs også på Videnskab.dk: Havdyr lever uden ilt

-Vi kan ikke placere, hvor de nye organismer hører hjemme. Vi ved dog, at de nok skal placeres i bunden af de flercellede dyrs stamtræ – altså der hvor blandt andet vandmænd og havsvampe hører hjemme – men vi ved ikke præcis hvor, forklarer Jørgen Olesen til Videnskab.dk..

Dyrene blev oprindeligt fundet i 1986 i Australien af den danske forsker Jean Just. Han undrede sig over de svampelignende størrelser, men ingen kunne fortælle ham, hvad det var for et dyr, han havde fundet.

Senere fik han hjælp af blandt andet Jørgen Olesen og Reinhardt M. Kristensen til at undersøge dyret nærmere, og sidste år blev en artikel om fundet udgivet.

Læs resten af historien på Videnskab.dk

28 kommentarer
Vis kommentarer