Mystiske 'glasperler' fundet i fossile muslinger

En teori er, at de perlerne stammer fra en en meteorit

De fossile muslinger blev åbnet. Perlerne blev dog ved at dukke op, og derfor begyndte undersøgelsen af dem ved lidt af et tilfælde. (Foto: Meyer et al., Meteoritics and Planetary Science, 2019)
De fossile muslinger blev åbnet. Perlerne blev dog ved at dukke op, og derfor begyndte undersøgelsen af dem ved lidt af et tilfælde. (Foto: Meyer et al., Meteoritics and Planetary Science, 2019)

I mere end et årti har 83 små, kuglerunde 'glasperler' ligget i en kasse og været lidt af et mysterium.

Perlerne stammer fra en samling fossile muslinger, der, som led i et andet forskningsprojekt, blev åbnet og undersøgt.

Perlerne blev ved at dukke op fra muslingernes indre, og finderen, forsker Mike Meyers fra Harrisburg University, har nu analyseret dem.

Hans teori lyder, at de stammer fra et meteornedslag, skriver Videnskab.dk.

De fossile muslinger er mellem 5 millioner og 12.000 år gamle og stammer frageologiske aflejringer ved Florida, USA, nemlig den såkaldte Tamiami Formation.

Der skal nødvendigvis varme til for at skabe den slags perler, men tid og sted udelukker både vulkansk og industriel aktivitet skriver Science Alert i en artikel.

Det mest sandsynlige er, at en meteor har ramt Jorden, hvor den på kort tid har varmet materiale op og slynget det ud i atmosfæren, hvor det er blevet kølet ned og er blevet hærdnet til små glasperler - også kaldet mikrotektitter.

Læs også på Videnskab.dk: Uforklarlige fænomener på dværgplaneten Ceres

De er herefter faldet ned på Jorden igen.

Hvis der er tale om mikrotektitter, er det de første, der nogensinde er fundet i Florida - og måske er det de første, der er fundet i fossile muslinger.

Analysen af perlerne er blevet sammenholdt med analyse af andre materialer som vulkansk klippe, kul og aske fra industriel produktion og kendte mikrotektitter. 

Resultaterne herfra pegede på, at der enten måtte være tale om netop mikrotektitter eller mikrometeroitter, altså, små glaskugler fra rummet.

En høj mængde af sodium i perlerne udelukker dog, at der skulle være tale om rummateriale.

Mysteriet omkring perlerne er dog ikke helt løst. Der mangler fortsat et svar på, hvordan glasperlerne kan findes i muslinger, der stammer fra fire forskellige fossile lag.

Studiet er publiceret i Meteoritics and Planetary Science.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Mystisk sten dukket op på Mars

Forskere har løst mysteriet bag bizart ‘Alien-skelet’
 

8 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere