Myte-tjek: Kan klamydia smitte fra toiletbrættet?

Din kæreste kommer hjem med klamydia, men bedyrer at hun aldrig har været dig utro. Er det muligt?

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Man kan få klamydia på mange måder: Fra en god ven, en rar kollega og den søde pige, man lige har mødt på dansegulvet. Med hende øverst, ham øverst, liggende, stående og på tværs.

Men kan man også risikere at erhverve sig en uventet sygdom, når man frekventerer toilettet?

Tine Vestergaard, som er overlæge på Odense Universitetshospital, kan fortælle, at hun ofte møder de lettere søgte forklaringer, når hun tager imod patienter med kønssygdomme:

Læs også på Videnskab.dk: Egern onanerer kønssygdommene væk

- Vi får mange, mange mærkelige beskrivelser af, hvor de her sygdomme kan komme fra. Det, der især kan være pinefuldt for os, det er de biseksuelle mænd, der kommer ind til os og har fået syfilis og så står med et forklaringsproblem over for konen, fortæller hun til Videnskab.dk.

Syfilis er meget sjældent blandt kvinder, mens der er en epidemi blandt mænd, der har sex med mænd. Derfor er der en god sandsynlighed for, at man(d) har været i nærkontakt med en mand, hvis man har reddet sig en omgang af den højst ubehagelige sygdom, som i øvrigt kan være livstruende.

- Vi fik engang henvendelse fra en kloakarbejder, som havde syfilis og havde bildt sin kone ind, at det var fordi, han arbejdede med de her beskidte kloakker. I sådan et tilfælde må vi altså ind og korrigere, for det er helt ude i hampen, fortæller Tine Vestergaard.

Læs også på Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Og så tilbage til klamydia og den gode gamle: Jeg må have fået klamydia fra toiletbrættet til festen, for jeg har i hvert fald ikke været sammen med andre end dig, skat!

Kan det lade sig gøre at få en kønssygdom fra et toiletbræt?

- Nej, det har jeg aldrig set et troværdigt eksempel på, og selv i teorien er det praktisk taget umuligt. Jeg vil dog mene, at det med gonorré stiller sig lidt anderledes. Uden at jeg selv har set eksempler på det, vil jeg ikke sige, at det teoretisk set kan fuldstændig udelukkes, hvis der har siddet en meget syg person på brættet lige før en selv, vedkommende har efterladt en stor mængde på brættet, og man så sætter sig nærmest sekundet efter og gnider sine kønsdele mod brættet på en unaturlig måde, men hvem gør det?, lyder det fra speciallæge Uffe Koppelhus fra Institut for Klinisk Medicin på Dermato-Venerologisk Afdeling på Aarhus Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Så lang er den gennemsnitlige penis

- I den virkelige verden må man sige, at man IKKE kan blive smittet med en kønssygdom fra et toiletbræt – og slet ikke klamydia, fortsætter Uffe Koppelhus.

Han forklarer, at kønssygdomme netop er kønssygdomme, fordi de kræver meget tæt kontakt for at smitte. Det er virus og bakterier, som overlever rigtig dårligt uden for kroppens miljø, og derfor skal de i udgangspunktet komme direkte fra én krop til en anden. Du skal altså sætte dig ekstremt hurtigt på et formentlig synligt ulækkert bræt og bringe dine kønsdele i tæt kontakt med brættet, hvis du skal være så uheldig at redde dig en omgang gonorré på den måde.

Læs mytetjek af kønsvorter, HIV og herpes på Videnskab.dk

Andre artikler på Videnskab.dk:

Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre

Omskæring af mænd giver lavere risiko for kønssygdomme

Kvinder: En stor penis er ikke vigtig

10 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere