Næste skridt mod Mars: NASA hyrer enæggede tvillinger

Ser man bort fra overskægget, ligner Scott og Mark næsten hinanden på en prik. Nu sender NASA den ene tvilling ud i rummet for at se, om de to er lige så ens, når han lander om et år

- Dette vil virkelig hjælpe os med at forstå en masse om rummets negative virkninger på den menneskelige fysiologi, og forhåbentlig finder vi ud af, hvordan vi begrænser dem.

Ordene er Scott Kellys, en af to enæggede tvillinger, hyret af NASA. Inden længe skal han på en rejse ud i rummet - destination; ISS, den internationale rumfartsstation.

Samfund - 6. nov. 2014 - kl. 19:40 TV: Sådan hygger astronauter sig i rummet

Her skal tvillingen opholde sig i et år, inden turen går tilbage til Jorden, hvor broderen og den nu pensionerede astronaut-kollega Mark venter sammen med en gruppe af NASA's forskere.

Alt sammen for at se, hvor meget mere eller mindre, de to, i forvejen tæt på identiske brødre, ligner hinanden efter et års adskillelse i forskellige miljøer.

Et skridt mod Mars
Under sit ophold vil Scott udføre en række eksperimenter og undergå endnu flere lægeundersøgelser, så forskerne har mulighed for at sammenligne resultaterne med hans genetiske dobbeltgænger på landjorden.

Og formålet? At blive klar til Mars.

- Det, vi håber at lære, er, hvad vi er nødt til at lære, før vi trygt og sikkert kan sige, at vi går efter at komme til Mars, siger Dr. John Charles fra NASA's menneskelige forskningsprogram til nyhedsbureauet AP.

Se også: TV: Efter forsøg: Nu er vi klar til at sende mennesker til Mars

Se også: Verdenskendt astronaut: Vi skal kolonisere Mars

Eksperimentet udspringer af Albert Einsteins 'tvillingeparadoks'; et tankeeksperiment i hvilket én tvilling rejser af sted mod stjernerne med høj fart, mens den anden bliver hjemme på Jorden. Ifølge Einsteins relativitetsteori bør tvillingen i rummet vende tilbage yngre end sin bror - nogenlunde som filminstruktør Christopher Nolan forsøger det skildret i biografhittet 'Interstellar'.

Én sikker forandring
Brødrene Kelly ved allerede nu, at i hvert fald én ting vil være forandret, når missionen slutter; deres højde pga. den forskellige tyngdekraft de to steder.

- Forhåbentlig kommer jeg til at være der så længe, at jeg, når jeg kommer tilbage til USA, kan se en lille smule ned på ham, lyder det småklukkende fra den beskæggede af de to brødre.

Sikkert er det i hvert fald, at Mark Kelly det næste års tid må kigge op for at få øje på sin bror.

22 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere