NASA-eksperter bures inde i otte måneder: Øver sig i at sende mails fra Mars

Forskerne får ingen kontakt med andre mennesker og skal der afleveres noget til boligen, så vil det ske med hjælp fra en robot. Mails forsinkes med tyve minutter - som hvis der blev kommunikeret mellem Mars og Jorden

Her skal de seks forskere bo i otte måneder. Foto: AP
Her skal de seks forskere bo i otte måneder. Foto: AP

En gruppe eksperter fra NASA i USA flytter torsdag ind i et halvkugle-formet hjem på en fjernt beliggende vulkanø på Hawaii.

De seks eksperter skal bo her i otte måneder - helt isoleret fra omverdenen.

NASA ønsker blandt andet at undersøge, hvordan mennesker opfører sig under langvarige ophold i rummet - herunder en planlagt rejse til Mars på et tidspunkt omkring 2030.

Forsker-holdet får absolut ingen fysisk kontakt med andre - de kan dog kommunikere elektronisk og blandt andet sende E-mails. Men alle mails vil blive forsinket i tyve minutter, hvilket svarer til den tid, som det vil tage at sende en mail fra Mars til Jorden og omvendt.

Klar til Mars
Ifølge nyhedsbureauet AP skal forsøges bruges til at undersøge, hvordan man i fremtiden finder de bedst egnede kandidater til blandt andet en tur til Mars og forhåbentligt hjem igen.

- Vi håber at blive klogere på, hvordan vi finder de psykologisk bedst egnede astronauter og hvordan vi sammensætter besætningerne på langvarige rum-missioner, fortæller lederen af forsøget professor Kim Binstead.

Hun mener, at NASA's tidsplan for at nå til Mars er realistisk - med mindre rum-programmet bliver udsat fra 'politiske forstyrrelser.'

Det er uklart, hvordan den kommende præsident Donald Trump stiller sig til at finansiere vanvittigt dyre projekter langt ude i rummet, så længe den amerikanske økonomi skranter.

AP har forgæves forsøgt at få et svar fra Trump-staben.

Mars er angiveligt meget egnet til liv. Snart kommer der også mennesker derop. Foto: AP
Mars er angiveligt meget egnet til liv. Snart kommer der også mennesker derop. Foto: AP
 

Frygtede Biosphere 2
Holdet, der sendes ind i den nye bolig, består blandt andet af ingeniører, computer-eksperter og en ekspert i biomedicin.

Det er bestemt ikke hvem som helst, som NASA bruger penge på at isolere. Hele 700 i forvejen egnede kandidater blev testet grundigt, før valget faldt på de seks deltagere.

Ikke mindst deltagernes personlighed er blevet undersøgt intensivt forud for forsøget.

- Da jeg startede på det her, frygtede jeg, at vi endte med at blive som gruppen i Biosphere 2, hvilket jo ikke var noget kønt syn, lyder det fra James Bevington, der er leder af forskerteamet.

Mars oplagt til levende organismer
Professor Kim Binstead mener, at Mars er et oplagt mål at undersøge nærmere.

- Mars er et af de bedste steder i solsystemet, hvis man vil lede efter tidligere eller nuværende liv, siger hun.

De seks deltagere vil konstant bære måleudstyr, som sender signaler videre om deres stemningsleje, når de er i nærheden af hinanden.

Så snart deltagerne bevæger sig uden for boligen, så skal de have rumdragter på. Kosten bliver ikke værd at skrive hjem om: Det mest er frysetørret og knasende i konsistencen.

Der kommer dog en smule dåsemad med ind i hytten og lidt letvægts-snack, som kan forsøde livet hos forskerne.

Robot som bud
Skal der afleveres noget ekstraordinært i hytten, så vil det ankomme - ikke med ilbud på to ben - men med en robot.

Der er et lille køkken, et badeværelse og et laboratorium i boligen.  Forskerne får lov til at sove for sig selv i små soverum.

Når projektet gennemføres netop på Hawaii, skyldes det, at omgivelserne ligner dem, der er på Mars.

 

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere