Neandertalere kunne godt holde varmen i Danmark

Det sydlige Skandinavien var varmt nok til, at neandertalere har kunnet på her. Det viser ny dansk forskning.

(Foto: Per Rasmussen)
(Foto: Per Rasmussen)

Har der eller har der ikke boet neandertalere i, hvad der i dag er Danmark?

Et spørgsmål, der i årevis optaget videnskabsfolk, og masser af teorier florerer om, hvorfor eller hvorfor de ikke kunne have været her.

Et af argumenterne fra skeptikernes side har været, at Skandinavien simpelthen var for koldt til, at neandertalerne kunne have haft bosættelser her.

Men ny dansk forskning viser, at det kolde vejr i hvert fald ikke har været en undskyldning for, at neandertalerne holdt sig væk. Det skriver Videnskab.dk.
 

Læs mere på Videnskab.dk: Havde vi sex med neandertalere?
 

Trine Kellberg Nielsen, der er ph.d.-studerende i forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet, har brugt klimamodeller til at beregne klimaet, hvor neandertalere har boet, og hvor de også kan have boet.

Resultatet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Quaternary International, hvor teorierne for og imod, at neandertalere kan have boet nord for den 55. breddegrad, diskuteres.

Neandertalere kan sagtens have boet her

»Det nye er, at vi har brugt avancerede udbredelsesmodeller, som kan bruges til at se historisk udbredelse af dyre- og plantearter til at beregne, hvor neandertalere kan have bosat sig. Ud fra kendte lokaliteter, hvor der er fundet spor efter neandertalere, er det muligt ud fra modellen at beregne, hvilke forhold de levede under,« fortæller Trine Kellberg Nielsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Et spil om overlevelse: Se neandertalerne uddø
 

Forfatterne bag artiklen har specifikt kigget på en periode for cirka 120.000 år siden.

»Vi kan se ud fra de steder, hvor de har boet, at de ud fra et klimamæssigt synspunkt sagtens kan have boet i det sydlige Skandinavien i en mellemistid. Der er ingen klimamæssig grænse i det sydlige Jylland,« fastslår Trine Kellberg Nielsen.

Hun nævner straks selv, at der så kan have været andre fysiske grænser, der gjorde det umuligt for neandertalere at vandre ind i Norden.

»I en mellemistid, hvor temperaturen har været højere, har vandstanden også været det. Og der er stærke antydninger af, at Østersøen og Nordsøen har været forbundet af vand hen over det sydligste Jylland. Så der kan have været et hav, som neandertalerne ikke har kunnet krydse,« siger Trine Kellberg.

Læs mere på Videnskab.dk: Neandertalere brugte makeup
 

Neandertalerne var fleksible og tilpasningsdygtige

Der er aldrig fundet rester, der dokumenterer, at der har været neandertalere i Skandinavien, men det betyder ikke, at de ikke har været her, siger Trine Kellberg.

»Der har boet neandertalere i varmere perioder under istider i Nordtyskland. Der er også nogle lokaliteter i Slesvig-Holsten syd for den danske grænse, hvor der er nogle mulige fund, som teknisk set kunne stamme fra neandertalere,« siger Trine Kellberg Nielsen.

Læs mere om neandertalernes mulige liv i Skandinavien på Videnskab.dk.
 

 

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Du kan spise mange fødevarer længe efter udløbsdatoen
 

Danskere finder 9.000 år gamle skeletter med makaber historie
 

Præriemus udviser empati - kan føre til gennembrud i autismeforskning
 


 

37 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere