Nu kan du få en robot til at vaske dine beskidte underbukser

Robotstøvsugeren er her allerede, men nu har amerikanske forskere også opfundet en robot, der kan vaske tøj

(Foto: Mette Bendixen)
(Foto: Mette Bendixen)

Siden de allerførste robotter har vi mennesker drømt om, at vi en dag ikke længere behøvede gøre rent eller vaske vores eget tøj. Robotstøvsugeren er her allerede, men nu har amerikanske forskere også opfundet en robot, der kan vaske tøj.

Men hvorfor først nu, tænker du måske? Det er fordi, det faktisk er en ganske kompliceret opgave, at bygge en robot, der kan vaske tøj. For hvordan får man den til at vurdere, præcis hvor mange trøjer, der ligger i en tøjbunke, og hvordan de hver især skal vaskes? Den opgave har forskere fra Berkeley University og Umass Amherst i USA nu løst.

Se robotten i aktion i en video hos Videnskab.dk.

- Forestillingerne om fremtidens hjælperobotter, der kan rydde af bordet og vaske tøj er udbredte, men at programmere den slags opførsel i dag er meget udfordrende, specielt når der er usikkerheder omkring mængden af ting, der skal gøres, forklarer Siddharth Srivastava, der er forsker på United Technologies Research Center på Berkeley.

Det kræver ikke meget tankekraft for os mennesker at vaske tøj, men for robotter kan det være en større videnskab.

De ved nemlig ikke, hvad de skal gøre uden præcise informationer, og den slags er svært af afkode ud fra en bunke tøj. Alligevel er det lykkedes forskerne at lære denne robot, PR2, at klare vasketøjet, selvom den ikke kender den præcise opgave på forhånd.

Læs også hos Videnskab.dk: Her er robotternes Usain Bolt

- Det store problem har været at udvikle 'generaliserede planer' Det er planer, der ikke kun virker under helt specifikke situationer, der er veldefinerede, men til gengæld virker for en hel række af situationer, som du måske ikke kender alle forholdene til, forklarer Shlomo Zilberstein, der er professor i computer science på Umass Amherst (University of Massachussets).

Forskerne tog udgangspunkt i menneskets nærmest søvngænger-lignende fremgangsmetode, når der skal vaskes tøj. I stedet for at forholde sig til et fuldstændigt planlagt program, tager robotten nemlig hvert enkelt stykke tøj ud af bunken, vurderer det, og smider det i den rigtige vask.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere aflurer Bruce Lees berømte trick: Sådan imponerer du tøserne

Blød robot mestrer limbo-dans

Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere