Ny elektronisk tatovering kan holde øje med hjertet og kommunikere med robotter

Hvordan skal vi i fremtiden kommunikere med droner og andre robotter, spille Pac-Man eller holde øje med vores hjerterytmer? Svaret er måske en ny elektronisk tatovering, som ligner et miniplaster

Foto: Jeong Lab, University of Colorado Boulder
Foto: Jeong Lab, University of Colorado Boulder

En ny elektronisk tatovering kan aflytte kroppens lyde.

Dermed kan den hjælpe med at overvåge alt fra hjertet og andre muskler til mavetarmkanalen. Det skriver techxplore.com ifølge Videnskab.dk.

- Dette kan bruges til hjerte-kar-overvågning, stemmegenkendelse og kontakt mellem mennesker og maskiner i hverdagen. Det er meget behageligt og nemt, siger Jae-Woong Jeong, som er professor ved University of Colorado at Boulder. 

Se, hvordan tatoveringen fungerer i praksis på Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Er tatoveringer farlige?

Skal bruges til medicinske formål
Håbet er, at den nye tatovering blandt andet kan bruges til forskellige medicinske formål.

I et forsøg blev en række hjertepatienter i Arizona bedt om at bære den elektroniske tatovering på deres bryst. Herfra opfangede den patienternes hjertesummen.

Forskerne bag det nye studie håber desuden, at den elektroniske tatovering kan bruges til at holde styr på biologiske implantater som pacemakere. Dermed kan den advare læger om eventuelle medicinske problemer eller mekaniske fejl.

- Ved at bruge data fra tatoveringens sensorer kan en læge på et hospital langt væk fra en patient lave en hurtig og præcis diagnose, siger Jae-Woong Jeong ifølge Videnskab.dk til techxplore.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Fremtidens pulsur kan være en tatovering på din arm

Spil Pac-Man med stemmestyring
Den elektroniske tatovering kan også bruges til andre ting. Eksempelvis til at kommunikere med robotter, transportmidler eller droner. Eller til at spille Pac-Man. 

I et forsøg placerede forskerne udstyret på folks halse og tilknyttede dem en stemmestyret version af klassikeren Pac-Man. Den elektroniske tatovering lyttede til vibrationerne på spillernes stemmebånd, når de dirigerede den gule ost op, ned, til venstre eller højre, og flyttede så Pac-Man'en herefter. Se hvordan i videoen på Videnskab.dk

Fordi den kropslyttende tatovering bruger vibrationer, kan den opfange stemmer, selvom de drukner i baggrundsstøj. Det giver den en fordel i forhold til andre stemmekontrollerede systemer.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor spreder man ikke sukker på vejene?

Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

Nu kan lægen måske blive overflødig: Science fiction-serie inspirerede til genial opfindelse

3 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere