Ny teori: Mennesker begavet i Stonehenge kom langvejsfra

Moderne kemiske analyser viser, at de mennesker, hvis jordiske rester ligger begravet under Stonehenge, slet ikke var lokale

De mennesker, der ligger begravet i Stonehenge, var ikke lokale. Det er konklusionen på et nyt studie, skriver BBC ifølge Videnskab.dk.

Forskerne tror, gravens 'beboere' i virkeligheden kom fra det vestlige Wales, ligesom de sten, der blev brugt til at bygge det berømte gravmonument.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan bliver kvinder tilfredse med deres sexliv

Forskerne bag studiet har benyttet sig af en snedig metode. Når et kranie kremeres ved høje temperaturer, krystalliseres det, og visse kemiske ’ledetråde’ låser sig fast.

Forskerne har undersøgt kraniernes indhold af isotoper af grundstoffet strontium. Man kan tale om kraniernes særlige ’strontium-fingeraftryk’.

Strontium er også til stede i store dele af undergrunden – men med forskellige isotopprofiler. Ved at sammenligne kraniernes strontiumprofiler med en national database var det muligt at afgøre, hvor skeletternes ejermænd stammede fra.

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpelyn ’fanget’ af astronauter

Og mindst 10 ud af 25 kremerede skeletter kom altså ikke fra Wessex, hvor de ligger begravet, men fra det vestlige Wales, foreslår forskerne.

Hvorfor stenalderfolket flyttede 240 kilometer og tog deres sten med sig er stadig et mysterium.

Kremeringen af skeletterne har udslettet mange af de tegn, arkæologer normalt benytter sig af.

De begravede har formodentlig været ganske betydningsfulde. De er begravet i et prægtigt monument, der for sin tid svarer til katedralen Westminster Abbey.

Stonehenge blev bygget i bondestenalderen for mellem 4-5.000 år siden.  

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere barberer bizar penis

Savannens smukkeste vilddyr fanget af skjult kamera

Gigant-dino vejede lige så meget som 12 elefanter

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere