Ny teori: Sådan vil Solen brænde ud

Solen vil lyse op i en enorm stjernetåge i flere millioner år

Foto: AP
Foto: AP

Vi ved, at Solen brænder ud og dør på et tidspunkt om en fem milliarder års tid.

Men hvad sker der så? Hvad bliver der så af Solen?

Tidligere har man regnet med, at den bare vil forsvinde, men nu har et hold af internationale astrofysikere regnet på det og kommer med et andet svar, skriver theguardian.com, ifølge Videnskab.dk.

Solen forsvinder nemlig ikke bare som et lys, der går ud, men den vil blusse op og blive til en stor, lysende planetarisk stjernetåge af støv og gas, der vil kunne ses i rummet i millioner af år.

'De planetariske stjernetåger er noget af det smukkeste, der kan ses i rummet, og selvom Solen kun vil skabe en svag stjernetåge, vil den stadig kunne ses i vores nabogalakser,' fortæller professor i astrofysik ved det britiske University of Manchester, Albert Ziljstra, ifølge theguardian.com.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Hurtigt vægttab er bedst

Albert Ziljstra har sammen med kollegaer fra Argentina og Polen ud fra en ny computermodel regnet på, hvordan Solen vil brænde ud.

Det nye i deres udregning er, at de forudser, at Solens kerne vil brænde hurtigere ud, end andre forskere tidligere har antaget.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

Det kommer til at skabe en eksplosion af ultraviolet lys og røntgenstråler, der vil indhente Solens ydre lag og dermed vil skabe en form for glødende ring af plasma - altså, en lys stjernetåge.

Ifølge forskerne, hvis arbejde er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Astronomy, vil stjernetågen skinne i 10.000 år.

Læs mere på Videnskab.dk:

Skal vi have sex med robotter?

Har vi fundet film-monstret 'The Blob'?

Mystiske ’eventyrcirkler’ forundrer forskere

122 kommentarer
Vis kommentarer