Nybagt mor producerede mælk fra sit skridt

En australsk kvinde klagede over ømhed, da hendes vulva begyndte at producere mælk

Det var ikke kun brysterne, der viste sig at producere mælk, efter en 29-årig kvinde fra Australien havde født sit andet barn. 

En smerte og hævelse omkring kvindens skamlæber fik nemlig lægerne på det gynækologiske afsnit på Kepler University Hospital i Australien til at indlægge den 29-årige kvinde, og der viste en ultralydsscanning, at hun udskilte mælk fra de ydre kønsorganer - også kaldet vulva. Det skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en illustration fra kvindens sagsrapport.

- Hun mærkede en hævelse på begge sider, højre og venstre, der strakte sig fra de ydre skamlæber til de indre skamlæber og gik helt ned til området tæt ved anus, blot fire dage efter fødslen, forklarer forskerholdet i deres videnskabelige artikel om undersøgelsen. 

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Kvinden var efter fødslen blevet syet med sting, hvorfor hun troede, det var der, at årsagen til den store smerte skulle findes. 

Hun forklarede imidlertid til lægerne, at hun havde oplevet de samme smerter efter første fødsel.

Ved nærmere undersøgelse fandt lægerne, at kvinden havde, hvad der kendes som ektopisk brystvæv, som ikke sad, hvor det plejede, men derimod i kvindens ydre kønsorganer. 

Og trods den manglende brystvorte var der en kanal, og den udskilte mælk. 

Det lyder måske bizart, men der er en god forklaring, fortæller forskere til ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Vi mennesker har - som andre pattedyr - noget kaldet en ’embryonal mælkelinje’. Det er et område, der strækker sig hele vejen fra armhulerne og ned i skridtet.

Brystvorter og brystvæv kan i princippet udvikle sig alle steder på den embryonale mælkelinje, og det kan resultere i ting som en tredje brystvorte - eller i dette tilfælde brystvæv i den 29-årige kvindes vulva. 

Den 29-årige nybagte mor er i dag på benene igen. Smerten har fortaget sig, og hun var i stand til at amme uden problemer efter to uger. 

Kvindens usædvanlige tilfælde er nu blevet udgivet som en sagsrapport i et videnskabeligt tidsskrift.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor bliver jeg pludselig trist, når jeg rører min brystvorte?

Hvad gør mest ondt: En fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

Hvorfor er kendissers bryster frække?

75 kommentarer
Vis kommentarer