Nyt studie: Laveste niveau i 5500 år

Isniveauet i Beringsstrædet mellem Alaska og Rusland er det laveste i 5500 år, viser et nyt studie

Isen reduceres i hastigt tempo i Beringsstrædet. Foto: Ritzau Scanpix
Isen reduceres i hastigt tempo i Beringsstrædet. Foto: Ritzau Scanpix

Vinterisen i Beringsstrædet mellem Alaska og Rusland er på det laveste niveau i 5500 år, viser et nyt studie, der blev offentliggjort onsdag. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forskerne har undersøgt is fra St. Matthew i 2012, som repræsenterede 5500 års akkumulering.

'Det, vi ser nu, er uden fortilfælde i de sidste 5500 år,' skriver Mattew Wooller, der er direktør for Alaska Stable Isotope Facility og har medvirket i studiet.

Isen i Arktis og Beringsstrædet smelter om sommeren og fryser på ny om vinteren, men satellitobservationerne går kun tilbage til 1979.

Observationerne viser, at isniveauet i Beringsstrædet har virket stabilt i de seneste årtier på nær i 2018 og 2019, hvor man observerede en kraftig reduktion.

Isen kan forsvinde helt
Fordelen ved den nye analyse, der er offentliggjort i Science Advances, er, at den går meget længere tilbage i tiden, så forskerne kan fastslå, om de nuværende niveauer er en anomali eller en trend.

Med den hastighed, som reduktionen foregår i, er forholdene nu gunstige for et helt 'isfrit' hav, konkluderer forskerne i studiet.

'Der sker meget mere end blot forhøjede temperaturer. Vi ser et skift i cirkulationsmønstre både i havet og i atmosfæren,' lyder det.

Tilfrosset strand langs Alaskas kyst mod Beringsstrædet. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Tilfrosset strand langs Alaskas kyst mod Beringsstrædet. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
 

Byen Shishmaref har i årevis mistet mere og mere land, som her i 2006. Nu overvejer byen at flytte. Foto: AP Samfund Landsby i Alaska stemmer om at flytte hele byen

 

 

 

174 kommentarer
Vis kommentarer