Olier i shampoo og sæbe mistænkes for at give mandebryster

Æteriske olier som indgår i mange skønhedsprodukter virker hormonforstyrrende i nyt studie

Et amerikansk studie har fundet en sammenhæng mellem udviklingen af bryster hos unge mænd og brugen af æteriske olier, udvundet af lavendel- og tea-tree (australsk naturprodukt, der på dansk kaldes te-træ-olier, red.), skriver bbc.com, ifølge Videnskab.dk.

Gynækomasti, det videnskabelige navn bag forekomsten af bryster hos mænd, er en sjælden hormonel ændring, hvis årsag traditionelt har været svært at påvise.

Sammenhængen mellem æteriske olier og gynækomasti har tidligere været under mistanke i andre studier, da æteriske olier indeholder en række hormonforstyrrende kemikalier, der menes at bremse produktionen af testosteron.

Læs også på Videnskab.dk: Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af 'krystal-paladset'

Det nye studie undersøgte otte hovedkemikalier ud af mange hundrede i æteriske lavendel- og tea-tree-olier.

Kemikalierne blev testet på menneskelige kræftceller i et laboratorium, hvor man kunne måle hormonændringer.

Alle kemikalierne viste i større eller mindre grad at øge produktionen af østrogen og samtidig bremse produktionen af testosteron.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Lederen bag forskningen, biolog Jeffrey Tyler Ramsey fra National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), advarer mod brugen af olierne:

- Man anerkender bredt i samfundet æteriske olier som sikre, men de indeholder en masse forskellige kemikalier og bør bruges med forsigtighed, da nogle af disse kemikalier er potentielt hormonforstyrrende, siger han ifølge bbc.com.

Han tilføjer desuden, at ikke alle har samme reaktion på olierne, der ofte findes i produkter som sæbe, lotion, shampoo og andre hårprodukter.

Læs også på Videnskab.dk: Kæmpelyn 'fanget' af astronauter

Flere forskere, der ikke har deltaget i studiet, efterlyser over for bbc.com mere forskning på området, før man med sikkerhed kan konkludere en sammenhæng.

Studiet blev præsenteret til en konference i Chicago og er endnu ikke publiceret.

Læs mere på Videnskab.dk:

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Rygter: Rotte fundet på Mars

69 kommentarer
Vis kommentarer