Overraskende forskning: Så ærlig skal du være til jobsamtalen

De fleste kan nok komme i tanke om en ting eller to, man ikke ville fortælle som det første til en jobsamtale. Men det kan ofte bedre betale sig at tale end at tie, viser ny forskning

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Det er værre at tilbageholde information om eksempelvis et stofmisbrug til en jobsamtale end at være ærlig. Det viser et nyt studie, hvor en gruppe forskere har udført syv forskellige psykologiske undersøgelser af, hvordan folk reagerer på andre, der tilbageholder personlig information, skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet PNAS.

De syv eksperimenter er udført af en gruppe forskere fra Harvard University i USA, og de viste alle, at det var værre at tilbageholde information end at være ærlig.

I et af forsøgene blev 200 forsøgspersoner tilfældigt fordelt i rollerne som enten jobsøgere eller arbejdsgivere. Jobsøgerne fik besked på at søge det job, de havde lyst til. Samtidig skulle de gå ud fra, at de røg cannabis på daglig basis.

Læs også på Videnskab.dk: Fedteri for chefen er godt for helbredet

De skulle udfylde et skema, hvor et af spørgsmålene handlede om stofmisbrug, og her kunne de enten svare ’Ja, jeg tager stoffer’ eller vælge ikke at svare. Mere end 70 procent valgte at tie om misbruget.

Arbejdsgiverne vurderede ud fra skemaerne, at de kunne stole mere på de ansøgere, der indrømmede at tage stoffer. Disse ansøgere var således mere tilbøjelige til at blive ansat.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan bliver du bedre til at afsløre en løgner

Dette mønster gik igen i flere af eksperimenterne – blandt andet et, hvor fiktive datere skulle vælge, hvem de ville på date med. Folk ville hellere date personer, der indrømmede mindre gode ting om sig selv end personer, der undgik de nærgående spørgsmål.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er nogle chefer elendige?

Overordnet konkluderer forskerne, at folk i højere grad bør være bevidste om risikoen ved at skjule ting fremfor blot risikoen ved at afsløre ting.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan manipulerer du med din chef

Er de fleste psykopater mænd?

Derfor roder politikere sig ud i løgne

15 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere