Overraskende fund: Så tæt var Nazi-Tyskland på et atomprogram

To fysikere modtog for fem år siden en mystisk gave. Så gik de i gang med undersøgelserne

Urankuglen, som de to fysikere fik i 'gave'. (Foto: John T. Consoli, University of Maryland).
Urankuglen, som de to fysikere fik i 'gave'. (Foto: John T. Consoli, University of Maryland).

Det gamle Nazi-Tyskland lykkedes aldrig med at fuldføre et atomprogram, men noget tyder på, at arbejdet var længere fremme, end man tidligere har antaget.

Det skriver Videnskab.dk.

Nyheden bygger på en ny undersøgelse foretaget af to fysikere Timothy Koeth og Miriam Hiebert, som for fem år siden modtog en usædvanlig gave i skikkelse af en mindre, degenereret klods af uran på størrelse med en hånd. 

- Taget fra den reaktor, som Hitler prøvede at bygge, lød det i en tilhørende note. 

Undersøgelsen er beskrevet i et studie udgivet i tidsskriftet Physics Today.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor vågner du op med 'jern' på

Klodsen vejer godt fem kilo og rummer en sort historie om det tyske atomprogram.

Timothy Koeth og Miriam Hiebert gik efterfølgende på opdagelse i nationalarkiverne, og her gjorde de et opsigtsvækkende fund.

Nyheden skal nemlig ikke findes i, at tyskerne udvandt uran, men i den mængde af klodser, der efter 2. verdenskrig er fundet rundt omkring i Tyskland.

Samtidig fandt de to fysikere optegnelser om et andet reaktor-eksperiment - foruden det mest kendte i Haigerloch - i det nordøstlige Tyskland. 

- Hvis Tyskland havde samlet deres ressourcer i stedet for at holde dem adskilt som rivaliserende eksperimenter, havde det måske været muligt at bygge en atomreaktor, fortæller Miriam Hiebert ifølge en pressemeddelelse.

Læs også på Videnskab.dk: Tyngdekraften finder kun i dit hoved

Fysikeren beskriver, at den store forskel på amerikanernes og tyskernes atomprogram skal findes, i måden de byggede programmet op på.

I Nazi-Tyskland var laboratorierne fragmenteret og fordelt i flere byer, hvorimod USA havde samlet det hele under Manhattan-projektet.

Ved nærmere undersøgelse af selve klumpen fandt Timothy Koeth og Miriam Hiebert, at forholdet mellem isotoper ikke var langt fra den sammensætning, man finder i uranmalm.

Der var imidlertid ingen tegn på fission eller antydning af en kædereaktion ifølge pressemeddelelsen. Og selv hvis tyskerne var lykkedes med at berige deres uran, ville mængden ikke være stor nok til at producere en mærkbar eksplosion.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften.

Hvilke vikinger var mest barske: Danske eller norske?

Fascinerende naturbilleder: Slange bliver væk i sandet, og abe undrer sig.

 

140 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere