Overraskende: Snorkesygdom kan give kræft

Helt op mod 5 procent af befolkningen lider af søvnapnø, som bl.a. får folk til at snorke højt og insisterende. En voksende mængde forskning viser nu, at sygdommen ganske overraskende ser ud til at øge risikoen for kræft

Helt op mod 5 procent af befolkningen lider af søvnapnø. (Polfoto)
Helt op mod 5 procent af befolkningen lider af søvnapnø. (Polfoto)

Søvnapnø er en søvnlidelse med gentagne anfald af pauser i vejrtrækningen. Mennesker med søvnapnø klager ofte over koncentrationsbesvær, træthed i dagtimerne, og de har ofte for højt blodtryk.

Flere mennesker - faktisk helt op til 20 procent af alle midaldrende mennesker og omkring 5 procent af befolkningen samlet set - har mild søvnapnø, hvor de holder op med at trække vejret mellem 5 og 15 gange i timen.

Nu viser forskning, at søvnapnø tilsyneladende også påvirker risikoen for at udvikle kræft. Det skriver Videnskab.dk:

Hvis sygdommen ikke behandles, forkorter søvnapnø ikke alene levetiden ved at fremskynde en række sygdomme, den forøger også risikoen for depression. Og den generelle følelse af træthed tredobler risikoen for både at komme til skade og for trafikuheld.

Udbredelsen af søvnapnø og andre alders- og fedmerelaterede sygdomme stiger, som samfundet bliver ældre og tykkere.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Lidelsen er årsag til at blodtrykket i dagtimerne forhøjes en smule over en længere tidsperiode. Og om natten forårsager sygdommen kraftige udsving i blodtrykket. Det er muligt, at søvnapnø også er skyld i, at kolesterol bearbejdes mindre effektivt i kroppen.

Så det er ikke så overraskende, at forskningsresultater fra Spanien, USA og Australien har vist, at mennesker med søvnapnø har tre gange så stor risiko for at få et slagtilfælde.

Men nu viser nyere forskningsresultater altså også, at søvnapnø ser ud til at have en effekt på risikoen for at udvikle kræft. Forskerne havde ikke forventet at finde en sammenhæng, fordi de altid har troet, at søvnapnø for det meste forårsager hjertesygdomme.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

Sammenhængen kan ikke forklares, ud fra hvad man ved om de faktorer, der kan påvirke risikoen for kræft.

- I øjeblikket tror vi ikke, at søvnapnø er årsagen til, at kræftcellerne udvikler sig. Det kan være, at der findes enkelte kræftceller i kroppen, og konstante udsving af iltmængden i blodet får disse celler til at vokse hurtigere, lyder det fra Nathaniel Marshall, lektor ved University of Sydney.

Hvis det er tilfældet, betyder det, at i stedet for en langsom udviklende - eller aldrig opdaget - kræft, udvikler der sig en hurtigt voksende og mere aggressiv version. Man bør derfor gøre alvor af at komme i behandling, hvis man lider af søvnapnø, lyder det fra Nathaniel Marshall:

- I det store og hele bør søvnapnø tages meget alvorligt - det er mere end bare en irriterende høj snorken. Behandling mindsker risikoen for væmmelige følgevirkninger.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Melatonins effekt på kræft -næsten for god til at være sand.
Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

16 kommentarer
Vis kommentarer