Patienter med blodmangel risikerer at blive fejltestet

Forskere har opdaget en fejl i de maskiner, som tester patienter for blodmangel

(Arkivfoto: Polfoto)
(Arkivfoto: Polfoto)

Hundredvis af patienter sætter dagligt deres lid til de apparater, som gennem blodprøver måler, om de har blodmangel. Men nu viser et nyt studie, at de avancerede apparater ikke altid er til at stole på.

Maskinerne tilsætter nemlig en smule salt til patientens blodprøve, og det kan ødelægge målingerne, skriver phmetropol.dk, ifølge Videnskab.dk.

Normalt blod indeholder også salt, og det er derfor, at maskinen tilsætter det, når patienters blodprocent og antallet af røde blodlegemer bliver testet -- men det kan altså forårsage problemer for patienter med blodmangel.

Læs også på Videnskab.dk:Dansk forskler ændrer gener i blodceller

-Vi har fundet ud af, at fortyndingsvæsken kan forstyrre testresultatet, så blodanalysen så at sige ’støjer’ og viser en forkert størrelse på de røde blodlegemer,« siger Jens Peter Philipsen, som er bioanalytiker ved Nordsjællands Hospital i Hillerød til phmetropol.

Sammen med forsker Kirsten Vikkelsø Madsen fra Professionshøjskolen Metropol står han bag det nye studie, der peger på, at bioanalytikere i fremtiden bør være opmærksomme på fejlen, når patienter med blodmangel bliver undersøgt.

Læs også på Videnskab.dk: Vampyr: Kan man leve af blod?

Resultaterne betyder ikke, at maskinerne ikke længere kan bruges - et eftertjek kan nemlig udligne de upræcise målinger.

En ubalance i blodets saltkoncentration skyldes typisk, at patienten ikke har drukket tilstrækkeligt med vand. Her er særligt mange ældre slemme til at glemme vandet.

Læs resten af historien på Videnskab.dk.

3 kommentarer
Vis kommentarer