’Penisblomst’ kan lugtes på 800 meters afstand

Den kan blive tre meter høj, den blomstrer kun hvert 10.-15. år – og så stinker den af rådnende kadaver. Penisblomsten er et tilløbsstykke, når den åbner sig.

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Du troede ikke, at en blomst skulle kunne fange din opmærksomhed, men Titan arum – også kendt som ’Ligblomsten’ eller ’Penisblomsten’ – er værd at bide mærke i.

Den blomstrer kun omkring hvert 10. år. Sommetider kan der gå op til 15 år mellem blomstringerne.

Men det er som om, Penisblomsterne verden over i øjeblikket åbner sig for verdens øjne. For nylig blomstrede to eksemplarer af verdens mest ildelugtende blomst samtidig - den ene i Paignton Zoo i Devon i det sydøstlige Storbritannien og den anden i Royal Botanic Gardens i Edinburgh. Så sent som i sidste uge blomstrede en Penisblomst i Denver i USA for første gang i 13 år.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video af Penisblomsten i fuldt flor:

Blomsten kaldes for Penisblomsten af åbenlyse grunde, når man tager dens form i betragtning. Ligblomsten, som er dens mere udbredte navn, skal man til gengæld kende lidt mere til planten for at forstå baggrunden for.

Det er nemlig sådan, at Titan Arum er verdens mest ildelugtende blomst. Det er ikke helt skævt at sammenligne dens dunst med stanken fra et afdødt menneske.

Når blomsten slår sig ud, kan det lugtes helt op til 800 meter væk – en blanding af råddent kød, døde dyr og opkast. Lugten skaber illusionen af et rådnende kadaver, hvilket tiltrækker ådselædende biller, som lokkes ind i blomsten og bestøver den.

Læs også hos Videnskab.dk: Fører lortelugt til sikker sex?

Odoardo Beccari, en botaniker fra Firenze, blev den første vesterlænding, som observerede verdens mest ildelugtende plante. Det skete i Sumatras regnskov i 1873.

Han sendte frø og rodknolde hjem, og nogle af frøene fandt vej til Kew Gardens i London. Det var her, Amorphophallus titanium blomstrede for første gang i Vesten i 1889. 

Det kræver stor tålmodighed at dyrke Amorphophallus titanium. Planten blomstrer uregelmæssigt med flere års mellemrum. Den har en kæmpe underjordisk rodknold, der kan veje op til 75 kg og producerer ét stort blad, der kan blive op til 6 meter højt.

En gang imellem producerer den en kæmpe blomsterstand, som kan blive op til 3 meter høj.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?
 

Forskere: Fingre afslører længden på penis
 

7 kommentarer
Vis kommentarer