Plutos bror skal gøre os klogere på solsystemet

Rumfartøjet Dawn når efter otte år sin destination i nærheden af dværgplaneten Ceres

(AP/Nick Ut)
(AP/Nick Ut)

Efter at have været undervejs i næsten otte år forventes det, at rumfartøjet Dawn i dag, når sin destination i nærheden af dværgplaneten Ceres. Missionen er at gøre os klogere på skabelsen af vores solsystem

Med en rejse på næsten fem milliarder km, eller det der svarer til at flyve frem og tilbage mellem jorden og månen 6.500 gange, er rumfartøjet Dawn endelig fra i dag klar til at give videnskaben et vigtigt indblik i dannelsen af solsystemet.

I de næste 16 måneder skal Dawn kredse rundt om dværgplaneten Ceres, hvor den vil sende billeder tilbage til jorden, og derfor er der spænding om, hvad Dawn ender med at vise frem, fortæller rumforsker på DTU, Kristoffer Leer.

- Ceres er interessant, fordi den formentlig ser ud, som solsystemet så ud for 4,5 mia. år siden.  

 

Ceres er placeret i det største asteroidebælte mellem Mars og Jupiter, og netop placeringen i nærheden af Jupiter gør planeten interessant. For hvor planter som jorden er blevet dannet af fragmenter, der har klumpet sig sammen til større og større enheder for til sidst at vokse sig store nok til at kunne kalde sig en planet, er historien en anden for dværgplaneten, forklarer Kristoffer Leer.

Måske jordarter, der bruges til mobiler og batterier

- Ceres kunne også være blevet til en planet, hvis den havde været i stand til at samle de omkringliggende asteroider op, så den kunne have vokset sig op til at blive en planet, men tyngdekraften fra Jupiter har hevet en mulig planet i stykker

Tilbage er derfor kun mindre fragmenter og her er Ceres den største, der er omtrent 100 gange mindre end jorden, eller det der svarer til et areal, der er omtrent 400 gange arealet af Sjælland.

Resultaterne fra Dawn vil også kunne fortælle, om Dawn fx vil kunne bruges til fremtidig minedrift. Således er der mulighed for, at dværgplaneten indeholder jordarter, der bruges til bl.a. mobiltelefoner og batterier. 

Selvom videnskaben altså først fra i dag af vil blive meget klogere på Ceres, har eksistensen af dværgplaneten været kendt i mere end 200 år. Ceres blev første gang opdaget nytårsdag 1801 af den italienske munk og astrolog Giuseppe Piazzi, der var på udkig efter en stjerne.

Piazzi navngav dengang det nyopdagede objekt for 'Ceres Ferdinandea' efter den romerske gudinde for landbrug, korn og brød, Ceres, og den italienske Kong Ferdinand den 4. Siden har astrologer forkortet navnet til Ceres.

Gennem tiden har Ceres lidt af en identitetskrise. Oprindeligt blev den identificeret som en komet. Senere blev den forfremmet til at være en planet for senere igen at lide den triste skæbne at blive degraderet til blot at være en asteroide. Siden 2006 har den ligesom Pluto været betragtet som værende en dværgplanet.

Netop Pluto bliver videnskaben også snart klogere på. For Ceres er ikke den eneste dværgplanet, der får besøg i år. Til sommer får Ceres’ mere kendte bror besøg af rumfartøjet New Horizon.

33 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere