Professor i stødet: Stak hele armen ned til elektrisk ål

En amerikansk professor lagde selv arm til for at vise, at elektriske ål godt kan finde på at hoppe op af vandet for at give stød

Man ved ikke, hvordan det føles, før man prøver det.

Sådan har den amerikanske professor Kenneth Catania sandsynligvis tænkt, inden han stak sin arm ned til en ret livlig elektrisk ål.

Sidste år udgav han et studie om, hvor meget stærkere ålens stød er, når den springer op over vandoverfladen og rammer sit bytte frem for at ramme under vandet. Hertil brugte han en arm af plastic.

Nu har han gentaget forsøget og i forskningens tjeneste brugt sin egen arm, skriver The Verge ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en video af det vanvittige forsøg:

Ålene springer op af vandet

At den elektriske ål springer og giver stød i luften er kun blevet beskrevet to gange i historien og med 200 års mellemrum.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan elektriske ål lave alternativ energi?

 

Første gang var, da den tyske forsker Alexander von Humboldt observerede, hvordan ålene, sandsynligvis som en forsvarsmekanisme, sprang op over vandoverfladen for at ramme vilde heste, der drak vand, der hvor ålene levede.

Kenneth Catania, der er professor ved Vanderbilt University i USA, står for den anden beskrivelse, der altså nu går helt tæt på effekten af ålens elektriske hop.

Det tog omkring 10 forsøg med armen i tanken, førend målingerne var præcise nok til det nye studie.

Voksne ål støder ti gange stærkere

De første gange kom Kenneth Catania ufrivilligt til at hive sin arm væk, når stødet kom, hvilket er den naturlige reaktion.

Til sidst var han dog i stand til holde armen nede længe nok til at måle, at omkring 40 til 50 milliampere løb gennem hans arm.

Læs mere på Videnskab.dk: En omsorgsfuld leder giver bedre resultater end en kontrolfreak

 

Det svarer til fire-fem gange den mængde, der får en person til ufrivilligt at vige bort fra et stød, skriver han i studiet.

Kenneth Catania eksperimenterede med en forholdsvis lille og ung ål, da stødets styrke stiger i takt med ålens størrelse.

Hans udregninger viser, at et stød fra en fuldvoksen ål vil være omtrent ti gange stærkere end stødet fra en strømpistol.

Andre artikler på Videnskab.dk

Sådan blev pyramiderne bygget

 

NASA opdager lysædende og kulsort planet

 

Hvorfor ender strømperne altid inde i det store vasketøj?

 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen