Radmager isbjørn chokerer: Måske bare syg

Tynd isbjørn forarger. Flere tror, at det er klimaforandringernes skyld. Bjørnen kan også var være syg, siger ekspert

Billedet af en tynd isbjørn på den norske ø Svalbard går verden rundt. Foto: Kerstin Langenberger.
Billedet af en tynd isbjørn på den norske ø Svalbard går verden rundt. Foto: Kerstin Langenberger.

Billedet af en ekstrem tynd isbjørn går lige nu verden rundt og sætter sindene i kog.

Flere er overbevidste om, at den radmagre isbjørn skyldes færre sæler - som er isbjørnens livret - på grund af klimaforandringerne. Billedet er for dem et stærkt symbol på menneskets indvirkning på naturen - og at der må gøres noget nu.

Isbjørnen kan dog også bare være syg eller gammel og derfor ved at dø en naturlig død. Pointen er, at vi ikke ved det, forklarer isbjørne-ekspert i Dansk Zoologisk Selskab, Elmer Topp-Jørgensen.

- Den tynde bjørn kan skyldes alderdom, sygdom eller klimaforandringer. Det er umuligt at sige ud fra et billede, og det vil kræve undersøgelser af dyret for at fastslå, siger Elmer Topp-Jørgensen til Ekstra Bladet.

Verden på vrangen - 11. sep. 2015 - kl. 18:04 Wow! Der er en isbjørn i min pool

- Vi ser kun en bjørn på billedet, så årsagen kan være forskellige ting. Hvis der nu var en lang række bjørne, som så sådan ud, så ville jeg være mere tilbøjelig til at mene, at det skyldes klimaforandringer, fortæller han.

Fotografen er sikker
Billedet er taget af den tyske naturfotograf Kerstin Langenberger og er set af mere end syv millioner mennesker, siden fotografen lagde billedet på sin Facebook-profil. Fotografen selv er ikke i tvivl. Den tynde bjørn skyldes klimaforandringer.

- Jeg offentliggjorde billedet, fordi jeg ville lade folk se denne del af Arktis. For mig er det meget tydeligt, at Arktis i stor grad forandres på grund af den globale opvarmning. Isbjørne er symbolet på klimaforandringer, alle elsker dem, så dette billede er meget stærkt.

Se også: Isbjørne overlever ikke den globale opvarmning

- Jeg er glad og beæret over, at det har medvirket til at starte en diskussion om klimaforandringer, fortæller Kerstin Langenberger til TV 2.

Isbjørnen er et ikon
Isbjørne-eksperten kan godt forstå, at folk kan få tanken, at det må være klimaet. Der er bare flere faktorer i spil, og måske finder vi aldrig ud af, hvad der skyldes den tynde bjørn.

- Det er en naturlig tanke, at det må være klimaforandringerne, når medierne fokuserer så meget på det. Isbjørnen er et ikon for klimaforandringer, og billedet taler direkte til følelserne, men der kan være en anden årsag, siger Elmer Topp-Jørgensen.

Ingen har hørt fra eller set de to hollandske forskere Marc Cornelissen eller Philip de Roo siden tidligt onsdag. (PRIVATFOTO) 112 - 3. maj. 2015 - kl. 18:17 To forskere forsvundet: Her er deres sidste hilsen

Hvordan går det så?
Spørgsmålet er så, hvordan egentlig går med den overordnede bestand af isbjørne. Og der svarer eksperten, at det er forskelligt fra område til område.

- Nogle bestande af isbjørne går tilbage og nogle er stabile. Det er meget forskelligt, men det er ret klart, at isbjørne må opholde sig mere på land, fordi isen trækker sig tidligere tilbage om sommeren og kommer senere igen på grund af klimaforandringerne, siger Elmer Topp-Jørgensen.

Isbjørne har haft sæler øverst på menukortet meget længe, men nu er den hvide bjørn begyndt at spise anderledes. Forskere slog tidligere i år fast, at isbjørne var begyndt at spise delfiner.

Se også: Isbjørnen Knuts far er kommet til Danmark

- Isbjørne går visse steder mere efter fugle og æg, og der er eksempler på, at nogle er begyndt at fiske, som vi ser det med de brune bjørne. Når sælerne forsvinder, så må isbjørnene finde andet føde, og det er nogle bedre til end andre, forklarer han.

En norsk forsker har ved optælling af isbjørnene på Svalbard tidligere i år oplyst, at isbjørnene på øen faktisk havde det godt og var i god form.

Der er angiveligt 1900 og 3600 isbjørne i på Svalbard og omkring polarhavet.

Se også: Isbjørn angriber sovende turist i Norge

73 kommentarer
Vis kommentarer