Romersk kriger-fort fundet: Det er verdens ældste

Et gammelt fæstningsværk, som indtil nu er verdens ældst kendte romerske fort, er netop fundet. Herfra har romerske soldater formentlig bekæmpet pirater for mere end 2.000 år siden

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Indtil nu har to militærlejre i henholdsvis i Numantia og Pedrosilla i Spanien været de ældste af slagsen med romersk oprindelse, man kendte til. De respektive lejre stammer fra 154 f.Kr. og 155 f.Kr. Den ’nye’ fæstning har rødder helt tilbage til 178 f.Kr. Det skriver Videnskab.dk:

Fortet blev, ved hjælp af luftbårne laserscanninger, fundet i Muggia i den italienske by Trieste, som ligger tæt på Italiens grænse til Slovenien, hvilket er et helt oplagt sted at bygge sit fæstningsværk, lyder det fra de italienske arkæologerne bag fundet.

- Det her er formentlig verdens ældste eksempel på en romersk lejr i hele den romerske verden, sagde hovedforfatteren Federico Bernardini, som er arkæolog ved Abdus Salam International Center for Theoretical Physics i Trieste og the Fermi Center i Rom.

Læs mere på Videnskab.dk: Romersk fort fundet midt i tysk by:

Den romerske hær udgjorde formentlig datidens mest magtfulde militær overhovedet og var en stærk byggepille for det romerske imperium, som spredte sig ud over tre kontinenter.

Læs mere på Videnskab.dk: Udgravning i London: Kranier kan stamme fra romerske gladiatorer:

Fæstningsværket i Trieste er det første af sin slags, der er fundet i Italien, og vil muligvis kunne give forskerne et indblik i, hvordan romerne udviklede deres hær, skriver forskerne i det nye studie.

Arkæologerne planlægger at lave arkæologiske udgravninger i fuld skala på udgravningsstedet snart.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se under bandagen på en ældgammel mumie:

Fluelarve rev kvindes øregang til blods:

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere