Rumforskere afslører sensationel opdagelse

Det anerkendte tidsskrift Nature varsler 'banebrydende observationer' fra rummet, som de vil fremlægge mandag den 16. oktober

Foto: AP/NASA
Foto: AP/NASA

Mandag 16. oktober er der nyheder af astronomisk størrelse fra rummet. Det videnskabelige tidsskrift Nature har udsendt en underretning om, at der er hele syv videnskabelige artikler på vej i Nature selv og undertidsskriftet Nature Astronomy. Det skriver Videnskab.dk.

I en pressemeddelelse skriver Det Europæiske Syd Observatorium (ESO), at de på mandag holder et pressemøde, hvor de vil præsentere 'banebrydende observationer af et astronomisk fænomen, som vi aldrig tidligere har været vidne til.'

På pressemødet vil repræsentanter fra mange forskergrupper i hele Europa holde foredrag, skriver ESO.

Læs også på Videnskab.dk: Supervulkanen under Yellowstone vokser

Også den amerikanske grundforskningsfond NSF (National Science Foundation) har annonceret et lignende pressemøde mandag eftermiddag, hvor de samler videnskabsmænd fra det amerikanske LIGO-observatorium, som har tyngdebølgedetektorer i Washington og Livingston i USA, samt fra det europæiske Virgo-observatorium i Italien.

Repræsentanter fra omkring 70 observatorier kommer til at være tilstede ved denne begivenhed, skriver NSF i deres pressemeddelelse.

På mødet vil LIGO- og Virgo-forskere og samarbejdspartnerne præsentere deres nyeste fund, og derefter vil resultater fra teleskoper, der samarbejder med LIGO og Virgo for at studere ekstreme begivenheder i kosmos, blive fremlagt.

Læs også på Videnskab.dk: Forsker: Jeg har fundet G-punktet

Videnskab.dk har tidligere beskrevet, hvordan samarbejdet mellem LIGO og Virgos tilsammen tre detektorer kan være med til at angive langt mere præcist, hvor på himlen tyngdebølge-hændelsen fandt sted. Med en præcis placering vil man have en meget større chance for at nå at pege almindelige teleskoper i retning af hændelsen og muligvis fange en lysbegivenhed associeret til den.

Hvis det er en sådan nyhed, der bliver præsenteret på mandag, er det præcis det, astrofysikerne har sukket efter.

Det kan du læse mere om i artiklen 'Nye tyngdebølger opsnappet: Nu ved vi, hvor de kommer fra'.

Den første opdagelse af gravitationsbølger, foretaget 14. september 2015 og annonceret 11. februar 2016, var en milepæl i fysik og astronomi; det bekræftede en stor forudsigelse af Albert Einsteins generelle relativitetsteori og markerede begyndelsen af et nyt felt inden for astrofysik. Fysikernes begejstring kommer tydeligt til udtryk i artiklen 'Fysikere jubler: Vi har fundet tyngdebølger!'

Læs også på Videnskab.dk: Kan man blive syg af at gå udenfor med vådt hår?

Siden da har der været tre yderligere, bekræftede opdagelser, og de offentliggjorte artikler om disse tre detektioner er ifølge Web of Science blevet citeret mere end 1.700 gange.

Den fjerde, og seneste, detektion stammede ligesom de tre første fra kollisionen af to sorte huller, men var den første, der kunne vise et signal fra både LIGO og Virgos detektorer. Inden disse resultater blev offentliggjort, gik der rygter om, at detektionen for første gang stammede fra kollisionen af to neutronstjerner. Det gjorde de ikke - men måske er vi heldigere denne gang?

Læs også på Videnskab.dk:

Bermuda-trekanten: Forsvinder fly og skibe på grund af metangas?

Sådan bliver du bedre til at afsløre en løgner

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen