Sådan kan astronauter skide behageligt i rumdragten

Astronauter, der strander midt i en rumvandring, har hidtil skullet bruge bleer, hvis de ikke kunne holde sig. Men det har vinderne af en NASA-konkurrence lavet om på

Foto: ESA/NASA
Foto: ESA/NASA

Det er ikke altid lige eventyrligt og romantisk at være astronaut.

Små ting, der er en del af hverdagen på Jorden, kan pludselig blive en stor udfordring, når man opholder sig langt ude i rummet.

Et af problemerne opstår, når astronauten får et presserende behov for at forrette sin nødtørft.

Derfor så NASA sig i efteråret nødsaget til at udskrive en konkurrence om, hvem der kunne finde på det bedste alternative 'rum-toilet'. Og nu er de fem vindere fundet, skriver npr.org ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se to eksempler på vinderprojekterne:

På længere missioner - for eksempel til Mars - kan astronauterne risikere at blive fanget i rumdragten temmelig lang tid.

Den eksisterende løsning har været rum-bleer, men det er ikke længere holdbart, mener NASA.

Siden oktober har næsten 20.000 mennesker derfor kunne sende idéer ind i håb om at vinde en af præmierne på i alt over 200.000 kroner. Det er blevet til omkring 5.000 forslag.

Vinderen af 'Space Poop Challenge' blev Thatcher Cardon, en officer i det amerikanske flyvevåben.

- Jeg har aldrig syntes, at det ville være en god idé at beholde affaldet i dragten. Så jeg tænkte: Hvordan kan man nemt komme ind og ud af dragten?, forklarer Thatcher Cardon til NRP.org ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Er du overvægtig? Svaret findes i din afføring

Han designede derfor en lille luftsluse i skridtet på hver dragt. Her kunne blandt andet bækkener og bleer komme igennem og så blive udvidet inde i dragten. Designet gør det endda muligt for astronauterne at skifte undertøj gennem åbningen.

Andenpladsen gik til en løsning, hvor et luftdrevet system skubbede tis og bæ væk fra kroppen, så det i stedet blev gemt et andet sted i dragten.

Tredjepladsen gik til dragten 'SWIMSuit — Zero Gravity Underwear'. Lidt ligesom andenpladsen kan badedragten desinficere og gemme afføringen.

NASAs Dustin Gohmert forklarer, at NASA kommer til at kombinere idéer, de allerede har, med elementer af vindernes designs. Det vil føre dem frem til den løsning, der skal med ud i rummet og gøre astronauternes rumrejse lidt mere behagelig.

Læs også på Videnskab.dk: Gigantiske edderkoppe-spind opdaget på Madagaskar

- Optimistisk set vil løsningen aldrig blive brugt, for den er kun til det tilfælde, hvor der sker noget katastrofalt, forklarer Dustin Gohmert til NRP.org ifølge Videnskab.dk.

Den nuværende ble-løsning holder kun få timer, og det er problematisk, hvis fremtidens astronauter kommer i en situation, hvor de skal være fanget i en rumdragt flere dage i træk.

Derfor skal den nye transportable 'toiletløsning' kunne holde op til seks dage. Herudover er kravene, at den skal virke i et rumskib, den skal virke både for kvinder og mænd, og den skal kunne indeholde både urin og fæces.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor scorer sjove mænd mest

Video: Abe prøver at have sex med hjorte

Mystiske fund: Var neandertalere meget klogere, end vi tror?

10 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere