Sammenvoksede fingre og tæer: Gorillaer på vej mod genetisk nedsmeltning

Faldet i bestanden af østlige lavlandsgorillaer skal stoppes nu, siger forskere

De østlige lavlandsgorillaer, en truet art fra bjergene i den Demokratiske Republik Congo, fødes i disse år med fingre og tæer, der vokser sammen, lav fertilitet og svækket immunforsvar. 

Nu ved forskerne hvorfor, skriver mediet Earther ifølge Videnskab.dk.

Det voldsomme fald i bestanden af østlige lavlandsgorillaer i løbet af de seneste årtier har ført til lav genetisk diversitet. Den mindskede bestand har forårsaget mutationerne, viser et nyt svensk studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Lille hund har forbløffende stor klitoris

Gorillaernes gener har endnu ikke nået stadiet ’genetisk nedsmeltning’ - for lav genetisk diversitet til, at arten kan formere sig. Men vi må sætte en stopper for faldet i bestanden af gorillaer, mener forskerne bag studiet.

- Når populationen bliver mindre, vil skadelige mutationer sandsynligvis blive hyppigere, siger Love Dalén, professor ved Institut for Bioinformatik og Genetik på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm og førsteforfatter på studiet, til Earther ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Se de fascinerende fotos fra krigen i 1864

For at undersøge om faldet i bestanden skyldtes tab af genetisk diversitet gjorde det svenske forskerhold noget nyt.

De sammenlignede genomerne i den lille bestand af østlige lavlandsgorillaer med genomer fra tidligere bestande, som gik 100 år tilbage, opbevaret på museer.

Det er første gang forskere har undersøgt ændringer i genvariation over tid ved hjælp af historiske genomer fra en truet art.

- Vi tror, at der er stort potentiale i at indføre fremgangsmåden på en større skala for at undersøge truede arter generelt, siger Love Dalén til Earther ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Nu er verdens smukkeste naturbilleder kåret

Forsker: Her er målet på den ideelle penis

Skudsikker hud kan afværge et projektil

https://videnskab.dk/teknologi/skudsikker-hud-kan-afvaerge-et-projektil

4 kommentarer
Vis kommentarer