Sangfugle bliver spist af hajer, når de flyver sydpå

Forskerne havde forventet, der var flere havfugle på hajernes menu.

Flere britiske sangfugle lider muligvis en hård skæbne, når de drager mod varmere himmelstrøg. 

Forskere på The Field Museum of Chicago har nemlig til stor overraskelse fundet rester af både spurve, spætter og duer i maven på fire ud af 10 tigerhajer fra Den Mexicanske Golf. 

Det skriver Videnskab.dk.

»Tigerhajen vil se et nemt måltid og samle det op, men jeg var overrasket over at se, at hajerne spiser sangfugle. Jeg havde regnet med, at de ville spise havfugle,« fortæller Kevin Feldheim, som er researcher på Chicagos Field Museum og var frontmand på DNA-analysen, der slog fast, hvilke fuglearter der var tale om, til The Telegraph.

Det har længe været et mysterium for forskere, hvorfor flere af de britiske sangfugle forsvinder under deres rejse sydpå. 

Ifølge The Telegraph flyver omkring 50 millioner fugle mod varmere himmelstrøg hvert år, når vinteren nærmer sig, og avisens egne figurer viser, at der har været et signifikant fald i fugle som nattergalen, turtelduen og amerikanske sangere.

Fuglearter, hvis kompas blandt andet viser dem forbi Senegals kyst, hvor 17 forskellige arter af hajer lever. 

Læs også på Videnskab.dk: Eksamensangst fjernes med simpel øvelse

Til studiet fangede et forskerhold fra Mississippi State University 105 tigerhajer. De pumpede efterfølgende hajernes mave for indhold og satte dem derefter fri igen. 

Og her fandt de, at 41 af hajerne havde delvist fordøjede rester af fugle i maven. Ingen af disse arter falder under kategorien 'havfugle' ifølge ledende forsker på studiet Marcus Drymon fra Mississippi State University.

»De fuglearter, der primært lever på jorden, er måske et mere attraktivt bytte end havfuglene, fordi havfuglene klarer sig bedre i og omkring vand end de britiske sangfugle,« fortæller Marcus Drymon. 

Studiet er udgivet i tidsskriftet Ecology. 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Alle mænd har engang været kvinder

Sådan ser det ud, når Solen 'eksploderer'

Omskæring af mænd giver dårligt sexliv

 

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere