Se, hvornår himlen svømmer i stjerneskud i oktober

Der er masser at kigge på, når vi snart stiller urene en time tilbage. Vintertid markerer nemlig en masse flotte syn på nattehimlen, blandt andet intet mindre end tre meteorsværme med op mod 15 stjerneskud i timen

Det er syn som dette, danskerne kan være heldige at fange i løbet af oktober. Disse flotte timelapse-billeder er skudt over walisiske Swansea i august. (Video: AP)

Vintertid er ikke bare øv-tid.

Godt nok bliver eftermiddagene lidt kortere, og du får måske efterhånden følelsen af, at lys er en by i Rusland.

Men når sommertiden slutter 25. oktober, og du skal stille dit ur en time tilbage klokken tre om natten, markerer vi også, at der nu bliver endnu mere at se på nattehimlen. Og der er ikke mindre end tre meteorsværme - og tilhørende stjerneskud - at se i oktober måned.

Læs alt om oktobers nattehimmel på Videnskab.dk:

Vidste du for eksempel, at Saturn står lavt på himlen lige efter solnedgang i stjernebilledet Skorpionen mod Sydvest? Du skal være tidligt ude for at få et glimt af planeten, da den hurtigt forsvinder under horisonten. Jo længere hen på måneden vi kommer, des sværere bliver det at se Saturn.

Hvis du vender dig mod øst kan du i stedet se trekløveret Venus, Mars og Jupiter. De befinder sig lige under stjernebilledet Løven. Venus står først op og lyser klarest på himlen. Mars står op efter Venus, og er den mindst lysstærke af de tre planeter. Jupiter slutter sig hurtigt til dem.

Læs også hos Videnskab.dk: Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet
 

Du kan cirka en uge inde i oktober også være heldig at få et glimt af planeten Merkur. Den står under trekløveret af planeter mod øst. På grund af planetens tætte afstand til Solen, kan den kun ses lige inden solopgang.

De har været væk hele sommeren, men nu er mange af vinterstjernebillederne på vej tilbage. Mange har måske allerede fået et glimt af de tre karakteristiske stjerner i stjernebilledet Orion. Også stjernebilledet Store Hund, der indeholder himlens klareste stjerne, Sirius er dukket op på nattehimlen.

Desuden varsler Orion en af årets store meteorsværme, Orioniderne.

Læs også hos Videnskab.dk: Supervulkanen under Yellowstone vokser
 

Orioniderne er aktive fra den 2. oktober til den 7. november og har maksimum den 20. oktober, hvor man kan være heldig at se op mod 15 stjerneskud i timen.

Hvis du ser stjerneskud, der ser ud til at komme ud fra stjernebilledet Tyren, er det nok en Tauride, du har fået et glimt af. Tauriderne er aktive fra 20. oktober til 10. december, men maksimum hører november måned til (12. november). Der kan man se omkring 10 stjerneskud i timen.

Andre artikler hos Videnskab.dk: 

28 måneder på Mars: Se Curiositys fantastiske billeder
 

Årets smukkeste astronomibilleder kåret
 

Bekræftet: Verdens eneste dobbelte asteroidenedslag i Sverige

2 kommentarer
Vis kommentarer