Sensationel opdagelse: 15 skeletter fra helt ny menneskeart

En helt ny menneskeforfader er blevet fundet i huler i Sydafrika. Det er det største og vigtigste fund af mennesker nogensinde på det afrikanske kontinent, siger forskerne.

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)

20 centimeter. Så meget plads havde seks palæontologer og arkæologer til at kravle igennem i en klippesprække, da de indledte jagten på en hule med menneskerester i Sydafrika.

Hulen skulle vise sig at være et regulært skatkammer af knogler, tænder og kranier – og gemme på en helt ny menneskeforfader.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video fra de klaustrofobisk tætte skakter, der ledte hen til hulen:

I 2013 bad den sydafrikanske professor Lee Berger om hjælp på de sociale medier. Han efterlyste arkæologer med erfaring i at klatre i huler. De skulle være tynde og små, skrev han.

Ud af 60 frivillige tilmeldinger endte han med at udvælge seks spinkle kvinder, der ankom til Sydafrika og begyndte 21 dages skattejagt, som forskerne nu offentliggør de første resultater af.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere finder menneskeligt tipoldebarn af neandertaler

I dybet har de fundet en hidtil ukendt tidlig menneskeart, som de har døbt Homo naledi.

- Det er det største og vigtigste fund af tidlige mennesker nogensinde på det afrikanske kontinent, siger den sydafrikanske professor Lee Berger, der står bag fundet, til Videnskab.dk.

Også den danske evolutionsforsker Peter C. Kjærgaard, som ikke selv har deltaget i forskningen, mener, at der er tale om et utroligt fund: - Det her er en fossil festdag, der er tale om intet mindre end et fantastisk fund, siger professoren, der er direktør ved Statens Naturhistoriske Museum.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Nej, det er ikke okay at sige neger

Forskerne har fundet mere end 1.500 fossile levn fra mindst 15 forskellige individer i huler, som befinder sig blot 50 km fra storbyen Johannesburg. Forskerne mener, at individerne er båret ned i kammeret som led i en begravelse.

Forskerne anslår, at fossilerne er over to millioner år gamle og dermed kandidater til at være blandt de første på menneskeslægtens linje Homo. Endnu har de dog ikke præsenteret nogle dateringer af de nye fund, hvilket gør det utrolig svært at sige noget sikkert om, hvad det kommer til at betyde for vores større familiehistorie, siger Peter Kjærgaard.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

30 kommentarer
Vis kommentarer