Sjælden psykisk lidelse fik kvinde til at dræbe sit barn

En mor meldte sig ind i en sorggruppe for forældre, der havde mistet et barn. Sidenhen indrømmede hun i virkeligheden at have dræbt det selv

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

Nogle er villige til at gå langt for at få andres sympati. Münchausens syndrom, hvor man skader sig selv for at få omsorg og medfølelse, er en sjælden psykisk forstyrrelse, der giver en trang til at gøre skade på sig selv for at kunne spille rollen som offer.

Nogle patienter skader dog hellere andre end sig selv. Lektor i klinisk psykologi Anne-Kari Torgalsbøen fra Universitetet i Oslo har med speciale i netop denne type psykiske forstyrrelse.

Hun har oplevet flere sager, hvor en forælder er blevet tiltalt for at skade sit eget barn. I en af de mest alvorlige sager havde en mor dræbt sit eget barn. Læs mere hos Videnskab.dk.

Moren havde meldt sig ind i en sorggruppe for forældre, der havde mistet et barn. Sidenhen indrømmede hun selv at have slået sit barn ihjel. Münchausen-patienter er drevet af behovet for opmærksomhed.

- Fantasien er stor. De kan tage alverdens remedier i brug for at komme til at fremstå som syge. Kun for at få dækket behovet for støtte og omsorg, siger Anne-Kari Torgalsbøen og fortsætter:

- Patienterne har ikke noget mål med at blive raske.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan vilde dyr have psykiske lidelser?

Når man, som den ulykkelige mor, skader andre end sig selv, kaldes sygdommen Münchausen syndrom by proxy. Her er motivet også opmærksomhed. Ofte skades et barn, da patienten på den måde kan opnå sympati for at have et sygt barn.

Der er let at se sig sur på disse svært manipulerende personer, men de har altså store psykiske problemer, forklarer Torgalsbøen:

Læs også hos Videnskab.dk: Psykiske lidelser kan høres i din stemme

- En rask person ville aldrig gøre sådan noget. For forældre, der skader deres børn, ligger der en slags tvang bag, siger hun.

Torgalsbøen understreger dog, at det ikke kan sammenlignes med tvangshandlinger, hvor personen har angst og dermed ikke tør udføre visse handlinger. Münchausen syndrom by proxy kan i stedet sammenlignes med alkoholikeres afhængighed.

Det antages, at én procent af alle patienter i USA kan have Münchausens syndrom. Men tallet er meget usikkert. I Italien viste en undersøgelse, at 3 ud af 751 patienter havde Münchausens syndrom. Det er uvist, hvor mange patienter i Danmark, som lider af den sjældne psykiske lidelse.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Kan kinesisk dreng virkelig se i mørke?

4 kommentarer
Vis kommentarer