'Slagteren fra Carolina' herskede før dinoerne

Forskere har rekonstrueret en af fortidens mest skræmmende jægere: En enorm krokodille på over tre meter. Til deres store overraskelse gik fortidskæmpen på to ben

Jo, for 230 millioner år siden fandtes der faktisk krokodiller meget større, end dem vi ser i dag. (Foto: Colourbox)
Jo, for 230 millioner år siden fandtes der faktisk krokodiller meget større, end dem vi ser i dag. (Foto: Colourbox)

Lige før dinosaurernes tidsalder rigtigt begyndte for omkring 230 millioner år siden, huserede en kolossal forfader til krokodillen på superkontinentet Pangea. Den var over tre meter lang, og så gik den overraskende på to ben oppe på land i stil med Tyrannusaurus Rex. 

Det er et forskerhold fra USA, der ved at lave 3D-modeller af et fossil af den enorme fortidskrokodille til deres store overraskelse opdagede, at den havde gået på to ben.

De døbte den derfor Carnufex carolensis, som direkte oversat betyder 'Slagteren fra Carolina' – og den levede op til sit navn.

Se et billede af den skræmmende fortidskæmpe hos Videnskab.dk.

- Carnufex levede i hvad der i dag er staten North Carolina omkring det tidspunkt, hvor superkontinentet Pangea var begyndt at slå revner, fortæller professor i biologi Lindsay Zanno fra det naturhistoriske museum i North Carolina.

- Carnufex's kranie er slankt og langsnudet med en masse kniv-formede tænder. Dette var en jæger fuldstændigt specialiseret i at flænse kød fra dets ofres knogler.

Læs også hos Videnskab.dk: Rygter: Knogle fra alien fundet på Mars

Forskerteamet mener, at 'Slagteren fra Carolina', Carnufex, hovedsagligt levede af aetosaurer, en bestemt type af pansrede reptiler, og dicynodonter, der var pattedyrlignende krybdyr. Det viser en analyse af, hvilke andre dyr, der levede samtidig med Carnufex, forskerholdet har udført.

Men der har formentlig været hård konkurrence mellem de forskellige rovdyr på Carnufex's tid, en periode på cirka 50 millioner år kaldet Trias.

- Trias var en tidsalder af økologisk tusmørke: For få planteædere og en overflod af kødædere betød af jægeren faktisk ofte blev den, der blev jaget, siger Linsay Zanno.

Læs også hos Videnskab.dk: Stakkels baby-dino druknede viser unikt fossil

Carnufex uddøde formentlig for omkring 201 millioner år siden, sammen med de fleste andre store kødædere, der levede på land. Denne masseuddøen af især rovdyrene gav plads til, at dinosaurerne kunne få fodfæste og dominere hele den efterfølgende tidsalder, kaldet Jura.

Forskerholdet skabte en detaljeret 3D-model af Carnufex's kranie ved at bruge en overfladescanner med høj opløsning til at digitalisere fossilet af Carnufex. Ved at sammenligne denne 3D model med fossiler af blandt andet Carnufex's ben, kunne de konkludere, at dens forben var så små i forhold til dens hoved, at den måtte have gået på to ben.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

De særeste dyr, der nogensinde er opdaget

Fortidsdyr havde tænder i ganen

16 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere