Snedig parringsdans: Edderkop lokker med sin store…

Nyopdaget edderkop opfører imponerende parringsdans, hvor en mærkværdig tingest på bagbenene vises frem

En nyopdaget edderkoppeart (ikke afbildet) har en stærkt særpræget parringsdans. Foto: AP
En nyopdaget edderkoppeart (ikke afbildet) har en stærkt særpræget parringsdans. Foto: AP

Hannerne hos en nyopdaget brun edderkoppeart kaldet Jotus remus, har en stor ting, de imponerer hunnerne med, skriver Videnskab.dk, hvor du i en video kan se deres parringsdans.

På sit tredje bagben har den lille australske edderkop en bule, der er formet som en padleåre.

Padleåren bruger den ifølge ny forskning til at lokke hunedderkopperne med.

Hannen gemmer sig bag et blad, men viser forførende padleåren frem. Når hunnen er lokket tættere på, angriber hun. Hannen springer væk, gemmer sig på ny og stikker igen benet frem. Sådan kan han blive ved i timevis.

Læs mere på Videnskab.dk: Edderkoppe-hanner giver gaver for at få sex

Padleåren kan måske bruges til at afgøre, hvilke hunner der er frugtbare, og hvilke der slet ikke er interesserede i at parre sig ifølge biolog Jürgen Otto, der ifølge opdagede edderkoppen i Barrinton Tops National Park nord for Sydney.

Jürgen Otto fandt flere eksemplarer af både hanner og hunner på sin ekspedition, og han prøvede at sætte dem sammen i forskellige kombinationer for at finde ud af, hvordan parringsdansen fungerede.

Først troede han, at hannerne var ude på at udmatte hunnerne, så de var nemmere at komme til at parre sig med. Men det virkede ikke, som om hunnerne blev trætte, selv efter flere timer.

Læs mere på Videnskab.dk: Findes der lesbiske dyr?

Men for få måneder siden blev nogle af de mindste hunner kønsmodne, og på den måde var Jürgen Otto sikker på, at de var jomfruer.

- Hos denne slags edderkopper kan hunnerne højst sandsynligt kun parre sig én gang, så hunner, der ikke er jomfruer, er ikke til megen nytte for hanner, som gerne vil sprede deres gener, siger han.

Da Jürgen Otto satte en hanedderkop sammen med en jomfru, begyndte hannen på samme måde at lokke med sin paddel. Men hunnen derimod kiggede blot nysgerrigt på. Efter få minutter lagde hunnen sig helt stille, og hannen rykkede ind.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sex én gang om ugen er nok til at gøre par lykkelige

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser
 

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

6 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere