Snydt for Nobelpris: Nu vinder hun pris på 20 millioner

Det er meget sjovere ikke at få Nobelprisen, for så får man alle mulige andre priser, lyder det fra den britiske professor

Den 75-årige britiske astrofysiker og gæsteprofessor ved Oxford University Dame Jocelyn Bell Burnell løber med den lukrative ‘Breakthrough prize’, skriver the Guardian ifølge Videnskab.dk.

Prisen er med sin pengepræmie på 3 millioner dollars - næsten 20 millioner danske kroner - den mest lukrative pris i moderne videnskab, og den er kendt for at være støttet af Silicon Valley-moguler som Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg.

Tidligere vindere tæller Stephen Hawking, forskerholdet bag Higgs-partiklen i Cern og mange andre prominente videnskabsmænd.

Læs mere på Videnskab.dk: 10 smukke billeder af landskabet på Rosettas komet

'Jeg er uden ord. Jeg har aldrig i mine vildeste drømme kunnet forestille mig det. Jeg er totalt forbløffet,' fortæller astrofysikeren til the Guardian ifølge Videnskab.dk.

Dame Jocelyn Bell Burnells historie er også en af de mere dramatiske af slagsen. I 1974 var hun nemlig offeret i en større Nobel-skandale.

Som ph.d-studerende ved Cambridge University i 1970’erne opdagede Dame Jocelyn Bell Burnell sammen med sin vejleder Anthony Hewish eksistensen af pulsarer - en neutronstjerne, der udsender en kraftig elektromagnetisk stråling.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Dermed var en strålende videnskabelige karriere skudt i gang.

I 1974 blev opdagelsen af pulsarer nemlig hædret med en Nobelpris, men Dame Jocelyn Bell Burnell trådte aldrig op på podiet.

Det var kun hendes mandlige kollega og vejleder, Anthony Hewish, der løb med hæderen - til stor furore i de astrofysiske miljøer.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan lavede forskerne en kunstig vagina

Dame Jocelyn Bell Burnell klagede dog aldrig over at blive overset, og ifølge hende har det faktisk været en fordel.

'Jeg føler, at jeg har klaret det meget fint uden en Nobelpris,' fortæller hun til the Guardian og tilføjer:

'Hvis du får Nobelprisen, så har du en fantastisk uge, men ingen vil nogensinde give dig noget efterfølgende. Hvis du ikke får Nobelprisen, så får du alt andet. Næsten hvert år har der været en eller anden form for fejring, fordi jeg har vundet en anden pris. Det er meget sjovere.'

Dame Jocelyn Bell Burnell får overrakt prisen i Silicon Valley i november. Hun fortæller, at hun vil donere pengene til studerende i fysik.

Andre artikler på Videnskab.dk

Se under bandagen på en ældgammel mumie

Hjææælp! Hvorfor skyder edderkoppen efter mig?

Tiger vs løve: Hvem ville vinde kampen?

0 kommentarer
Vis kommentarer