Stenaldermennesker dyrkede heksekunst på svensk ø

En udgravning på en svensk ø med en lang tradition for heksekunst og religiøse ceremonier har kastet fascinerende fund af sig; stenaldermennesker har tilsyneladende ofret gaver til guderne fra en scene, mens tilskuere har heppet.

Der er gjort forbløffende fund på den svenske ø Blå Jungfrun, som er placeret i Kalmarsund mellem Ôland og den sydøstsvenske kyst. (Foto fra Google Maps)
Der er gjort forbløffende fund på den svenske ø Blå Jungfrun, som er placeret i Kalmarsund mellem Ôland og den sydøstsvenske kyst. (Foto fra Google Maps)

Fundene fra en ceremoniel plads på øen Blå Jungfrun i Sverige er netop blevet præsenteret ved The European Association of Archaeologists årlige møde i Glasgow.

Ved mødet beskrev arkæologerne bag udgravningen fundene som 'forbløffende' og fortalte, at de 'afslører omfattende menneskelige aktiviteter på øen i mellemstenalderen'.

Blandt fundene er et alter, der viser tydelige spor efter sliberedskaber. Arkæologerne har en formodning om, at det var her, man gav offergaver til guderne.

Du kan se en lang række af de nye fund i et billedgalleri hos Videnskab.dk:

Arkæologerne fandt også et område i en grotte, der lignede en scene, og som kunne have været der, hvor ceremonierne fandt sted.

De afdækkede desuden resterne af et ildsted, som de mener, at tilskuerne under ceremonierne ville have iagttaget oppefra. Det kunne endda havde været en teatralsk del af de ceremonier, der blev afholdt i hulerne.

Arkæologerne fandt stenredskaber og sælknogler - der er cirka 9.000 år gamle - og som havde ligget i læ mellem de to grotter.

Læs også hos Videnskab.dk: Retsmediciner: Svend Tveskæg gav dødelig sygdom videre til en række danske konger

- Der var lige plads til, at få personer kunne sidde eller stå - måske bare hvile ud eller tilbringe natten - under sporadiske besøg på øen, fortæller Ludvig Papmehl-Dufay.

Han er tilknyttet Kalmar Amtsmuseum og er en af de arkæologer, der fandt ritualpladsen. Ludvig Papmehl-Dufay fortæller afsluttende om det nye fund:

- Vi kan ikke udelukke særlige aktiviteter med rituelle elementer - som for eksempel festligheder i forbindelse med, at ritualerne blev udført i de nærliggende grotter.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Forsker-jubel: Endelig kan vi forklare mystiske billeder fra regnskoven

21 kommentarer
Vis kommentarer