Stentavle afslører: Babylonerne fik styr på trekanter 1.000 år før grækerne

Babylonerne, der boede i nutidens Irak, slog grækernes viden om trekanter med over 1.000 år. Beregningerne er mere simple og nøjagtige end dem, vi underviser med i dag, siger en matematiker.

Det var slet ikke grækerne, men folk fra bystaten Babylon, som var de første til at bruge trigonometri, eller læren om trekanter.

Det skriver University of Sydney oven på ny forskning, ifølge Videnskab.dk.

Forskere har efter 70 års forsøg haft held med at forstå en 3.700 år gammel stentavle ved navn Plimpton 322 fra Babylon, der lå i Babil-provinsen i det moderne Irak.

Ved at afkode tavlens gådefulde indgraveringer har forskerne opdaget, at babylonerne havde styr på matematikken mere end 1.000 år før de tidligste græske beviser på trigonometri.

Blev måske brugt til at bygge paladser

Bag indgraveringerne, som er skrevet i det tidlige skriftsprog kileskrift, gemmer sig intet mindre end verdens ældste og mest nøjagtige trigonometriske tabel.

Læs mere på Videnskab.dk: Se under bandagen på en ældgammel mumie

En trigonometrisk tabel bruges til at bestemme vinklerne i en retvinklet trekant, og tabellen er muligvis blevet brugt af oldtidens skriftkloge til at konstruere paladser og templer.

'Plimpton 322 har været en gåde for matematikere i mere end 70 år, siden man opdagede, at den indeholder det særlige talmønster, kendt som Phytagoras' sætning,' siger p.hd. i matematik, Daniel Mansfield fra University of Sydney i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Bruger en anden form for matematik

Den nye opdagelse viser, at babylonerne gjorde brug af en anden form for trigonometri til at regne på trekanter. I stedet for at bruge vinkler og cirkler bestemte de trekantens vinkler ud fra proportioner.

'Det er et fascinerende stykke arbejde, som demonstrerer ubestridelig genialitet,' siger Daniel Mansfield.

Læs mere på Videnskab.dk: Arkæologisk sensation: Glasperlernes hemmelighed

Babylonernes geniale beregninger placerer ikke kun tabellen som den ældste trigonometriske tabel, men også som den eneste fuldstændigt nøjagtige af sin slags.

Babylonerne slog grækerne med 1.000 år

Indtil nu troede man, at den græske astronom Hipparchus var faderen til trigonometri. Han levede 120 år f.v.t. og opfandt 'Table of chords', som, før Plimpton 322, blev regnet for den ældste trigonometriske tabel.

'Plimpton 322 overhaler Hipparchus med mere end 1.000 år,' siger medforfatter til studiet og professor Norman Wildberger i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

'Den åbner op for nye muligheder, ikke kun for moderne forskning, men også for undervisning i matematik. Med Plimptom 322 ser vi en mere simpel og nøjagtig trigonometri, som har klare fordele i forhold til vores egen.'

Andre artikler på Videnskab.dk

Ældgammel blæksprutte fundet i Thy

'Drop møderne og få lavet noget'

Forskere skaber diamant-regn i et laboratorium

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen