Størrelsen på søskendeflokken kan være afgørende for din økonomi

Er du enebarn eller har mange søskende, kan det have konsekvenser for din økonomi, viser svensk studie

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er bedst at vokse op med en enkelt søster eller bror, hvis du gerne vil have en høj indtægt som voksen. Du bliver knapt så rig, hvis du er enebarn eller vokser op i en stor søskendeflok. Det konkluderer en ny svensk doktorafhandling, skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Den sociologiske doktorafhandling ’The Impact of Family Composition on Adult Earnings’ er netop færdiggjort ved Umeå Universitet i Sverige.

- At have en søskende kan blive en fordel for din økonomi som voksen. Men flere søskende er derimod negativt, i hvert fald hvis familien er fattig, siger sociologen bag afhandlingen Frida Skog til Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Fordel at have søskende i en familie med dårlig økonomi
Afhandlingen bygger på dataregistre over svenskere født i 1973. Frida Skog har brugt disse til at undersøge, hvordan det er gået personerne økonomisk og sammenlignet dette med størrelserne på familierne.

Læs mere hos Videnskab.dk: Fordomme om enebørn holder ikke

Det mest overraskende ved studiets resultater er måske, at der ikke er nogen økonomiske fordele ved at vokse op som enebarn.

Specielt for børn fra familier med dårlig økonomi lader det til at være en fordel at have en søster eller bror, og det er mest fordelagtigt at være den ældste af de to søskende.

Flere end to søskende kan være en ulempe
Består søskendeflokken af mere end to, kan det imidlertid være en ulempe for økonomien senere i livet. Ulempen er dog mindre, jo mindre aldersforskel, der er på børnene.

- Det kan skyldes, at søskende, som er tæt på hinanden aldersmæssigt, kan give hinanden mere støtte i skolealderen. Men det kan også skyldes, at mødrene har større muligheder for karriere, hvis børnene ikke kommer så spredt, siger Frida Skog ifølge forskning.no.

Læs mere hos Videnskab.dk: Undgå pinlig tavshed nytårsaften: Her er fun facts til hele aftenen

Hvis man vokser op i en velhavende familie, lader familiens størrelse ikke til at have betydning for ens fremtidige indtægt.

Derudover ser det ikke ud til, at det påvirker barnet negativt økonomisk, hvis forældrene bliver skilt.

Andre artikler hos Videnskab.dk

Lyst til fed mad kan skyldes genmutation

Usunde danskere har mindre og dårligere sex

26 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere