Stort hundestamtræ afslører snyd med stamtavler

Ikke alle racehunde er så racerene endda, afslører verdens hidtil største hundestamtræ

I USA er den italienske hunderace Cane Corso blevet mixet op med både mastiff og rottweiler. Foto: All Over
I USA er den italienske hunderace Cane Corso blevet mixet op med både mastiff og rottweiler. Foto: All Over

De første mennesker, som rejste ind i Amerika, havde hunde ved deres side. Menneskets samarbejde med hundene er opstået uafhængigt flere steder i verden for flere tusind år siden. Og hundeavl drejede sig i begyndelsen kun om jagt- og hyrdeegenskaber og først langt senere om perfekt spidse næser og store øjne.

Det er nogle af konklusionerne i det til dato største hunde-genstudie, som omfatter hele 161 hunderacer og netop er blevet udgivet i tidsskriftet Cell. Det skriver Videnskab.dk.

Studiet er grundigt udført og rummer spændende ny viden, lyder det fra en dansk forsker, som har læst, men ikke deltaget i studiet. Og så gemmer det på en lusket og kuriøs historie om fusk med stamtavler i det omfattende datamateriale, fortæller Merete Fredholm, som arbejder ved Københavns Universitet og er professor i husdyrgenetik.

- Det fremhæver de amerikanske forskere ikke selv – nok fordi de ikke vil skrive, at der er blevet svindlet med stamtavler i USA. Men det er der altså.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan ser du, om din hund er glad for at se dig

Snyd med Mastiffer og Rottweilere
Datamaterialet viser, at der genetisk set er forskel på nogle hunderacer fra ét kontinent til et andet – hvilket der selvfølgelig ikke burde være, hvis alle avlskriterier var blevet strengt overholdt. Det gælder eksempelvis hunderacen Cane Corso, som oprindeligt stammer fra Italien.

I det nye studie viser forskerne, at Cane Corso-racen er blevet blandet med både Mastiff og Rottweiler, efter at racen gjorde sit indtog i USA.

- I racens oprindelsesland, Italien, har man ikke den indblanding, så der er ingen tvivl om, at man i USA har blandet de to andre racer, som ligner Cane Corso, ind i racen.

- Det, synes jeg, er interessant, fordi det viser, at selvom man har meget stringente krav, i forhold til hvordan man arbejder med de enkelte hunderacer, bliver der alligevel ikke altid holdt så meget styr på stamtavler, og så kan der ske ting som det her, siger Merete Fredholm, som understreger, at hun personligt synes, det er fint at få større diversitet ind i racerne.

Største hundestamtræ til dato
I det nye studie har forskerne indsamlet prøver fra 161 hunderacer fra forskellige kontinenter og udarbejdet det mest omfattende evolutionære hundestamtræ til dato.

Forskerne tog hver enkelt hunds DNA og fandt dets DNA-fingeraftryk. Disse fingeraftryk kan sammenlignes med dem, politifolk får etableret, når de skal afgøre, om DNA fra et gerningssted stammer fra en mistænkt person.

Læs mere på Videnskab.dk: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Resultaterne viser blandt andet, at mange jagthunde såsom Golden Retriever kan spores tilbage til det victorianske England, hvor geværer og andre nye teknologier åbnede op for nye roller for hundene på jagtture.

Det er dog ikke alle konklusionerne, der er lige nye, mener Merete Fredholm. I 2012 viste hun og kollegerne ved hjælp af den samme metode, at mennesker har avlet ulve til hunde flere forskellige steder i verden – en af konklusionerne, som indgår i det nye studie.

- Jeg synes, det er lidt forkert, at de påstår, at det er første gang, for jeg har selv været med til at vise fuldstændig det samme tidligere. De har en masse konklusioner, som er fuldstændig rigtige, men der er også nogle af de ting, som bliver fremhævet som nye, som ikke helt er det, siger Merete Fredholm.

Appellerer til danske hundeejere
Ifølge de amerikanske forskere selv prøver de dog ikke at fremlægge ideerne som værende nye. De præsenterer bare hidtil uset genetisk opbakning for dem, lyder det fra ph.d. Elaine A. Ostrander, som er forfatter på det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Lille hund har forbløffende stor klitoris

- Disse ideer har utvivlsomt været i miljøet længe, men vi bygger oven på tidligere studier og viser, hvornår disse hændelser specifikt fandt sted i historien, siger Elaine A. Ostrander fra National Institutes of Health over en telefonforbindelse fra Maryland i USA til Videnskab.dk.

Hun fortæller, at studiet er blevet til i et unikt samarbejde med offentligheden og helt almindelige mennesker, som har stillet deres hundes DNA til rådighed. Næste skridt skal være at udvide stamtræet yderligere til at indbefatte mange flere racer - særligt racer fra Europa. Så hermed en opfordring:

- Vi vil meget gerne have henvendelser fra danske hundeejere, som synes, at deres hund skal være repræsenteret i forskningen, for vi mangler hunde fra Europa, og Danmark er svagt repræsenteret, lyder det fra Elaine A. Ostrander.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvem er klogest – katte eller hunde?

Video: Talende hund siger nej til kennel

Hils på det levende hundehoved

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen